5+ | 2012
Gottmer
ISBN 978-90-257-5111-1
FICTIE , 32 p. , €12.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Jantje en het helikoptertje

Bert Vissers (auteur) Eliane Gerrits (illustrator)

Jantje is een kereltje van een jaar of negen. Hij vindt een oude schroef op straat. Hij trekt naar de schuur van zijn opa en onderweg bedenkt hij wat hij zou kunnen doen met zo’n schroef. Op de werkbank van opa vindt hij ook nog een tandwiel en dan weet Jantje wat hij gaat maken: een helikopter! Hij maakt een schets en gebruikt allemaal oude voorwerpen. Als een echte kunstenaar en toekomstig technisch genie bouwt hij een mooie rode helikopter. Jantje slaagt er in om de helikopter de lucht in te krijgen. Hij geniet van de vlucht. Maar opeens merkt hij iemand in nood. Een kapitein op zee in een zeilboot roept om hulp. Zijn boot is lek en hij staat op het punt om te zinken. Zal Jantje de kapitein op tijd kunnen redden? Zal hij hem veilig aan land kunnen brengen?
Dit boek over Jantje is vrij eenvoudig geschreven. Het verhaal is simpel en voorspelbaar en wordt rechttoe rechtaan verteld. Fantasievol is het ook want welke kleine jongen slaagt er nu in met afgedankte spullen een helikopter te bouwen? In een prentenboek is dit perfect mogelijk, net als de heldendaad op het eind. Is het boek misschien geschreven met de bedoeling technische talenten aan te wakkeren?
De illustraties zijn in een gewild ouderwetse stijl uitgevoerd: stripachtige tekeningen met dikke, zwarte contourlijnen en slechts drie steunkleuren, rood, blauw en lichtgeel. De suggestie van beweging in de actiescènes is goed gelukt. Ik vraag me wel af of het boek de verbeelding van kinderen van nu zal aanspreken.
 

Elke Verhulst
Knutselen | Techniek | Helden | Recyclage