Insectenrijk

Een schatkamer vol wonderlijke wezens

Een prentenboek boordevol insecten, in allerlei kleuren en vormen. Om te beginnen wordt het insect in het algemeen afgebeeld en de belangrijkste kenmerken gegeven. Dan worden de verschillende levenscycli getoond van zowel een vlinder, als een sprinkhaan en een libel. Het overgrote deel van het boek bestaat uit tekeningen van de verschillende soorten insecten, gaande van vlinders naar vliegen en van termieten naar kakkerlakken. Maar ook minder gekende beestjes als de reuzenweta en de bochelcicaden komen aan bod. Er wordt telkens een korte uitleg gegeven over het soort insect en bij elke tekening wordt de Latijnse naam vermeld. Op het einde van het boek staat nog een aantal leuke insectenweetjes en in de woordenlijst worden moeilijkere woorden uitgelegd.

Het is een echt prentenboek: elk insect in het boek is getekend, wat het dier er mooier en zachtaardiger doet uitzien dan het in werkelijkheid is. Een insect is zo klein en zo complex van vorm dat een tekening ervan nooit alles kan tonen zoals het is. En daar wringt het schoentje een beetje in dit boek. Je krijgt een overzicht van verschillende insecten, met de Latijnse naam erbij, en zo krijg je de indruk dat het boek vrij wetenschappelijk opgevat is. Maar het is en blijft een kleurrijk prentenboek dat interessante informatie mist. De Latijnse naam wordt overal vermeld, maar de Nederlandse vertaling hapert. Een beetje liefhebber van het dierenrijk weet bijvoorbeeld wel hoe een koninginnenpage eruit ziet; deze naam was beter geweest dan "een soort page". Er zijn nog meer dingen die storen, het feit bijvoorbeeld dat soms de Latijnse naam eerst wordt vermeld en dan weer de Nederlandse. De bochelcicaden worden afgebeeld nog voor de cicaden in het algemeen aan bod komen, de verhoudingen bij de honingbijen kloppen niet en je komt niet te weten of er een verschil is tussen een mot en een vlinder.​

Een groot minpunt is het feit dat alle insecten even groot worden afgebeeld, een vlinder die in het echt tot 25 cm groot wordt evengoed als een vlindertje dat max. 30mm groot wordt. Verder heb je totaal geen idee waar een insect voorkomt. Leeft het bij ons? In Afrika? In het bos of de woestijn? Is het gevaarlijk of is het zeldzaam? Soms ontbreekt een woordje uitleg, over de airconditioning in een termietennest bijvoorbeeld. En wanneer er plots gezegd wordt dat een insect tot een andere orde behoort, weet elk kind dan wat daar mee bedoeld wordt? Kortom, het boek is enorm mooi uitgegeven en leuk om naar te kijken, maar heeft verder weinig meerwaarde.