Insecten

leer alles over deze prachtige dieren met augmented reality

Insecten … ze worden niet zo vaak genoemd als favoriete dier. Dit boek lijkt van deze kleine beestjes stoere superhelden te willen maken door hun talenten in de kijker te zetten en gebruik te maken van paginagrote foto’s en een app.

Aan de hand van weetjes leer je wat algemene dingen over hen bij. Op de eerste bladzijde krijg je algemene info over wat een insect is. Specifieke termen worden niet uit de weg gegaan en krijgen ook een gepaste, kindvriendelijke verduidelijking.

Vervolgens worden nog elf spectaculaire beestjes besproken. Ik spreek over ‘beestjes’ omdat er eigenlijk nog acht insecten besproken worden en dan nog een spin, een schorpioen en een duizendpoot. Een beetje vreemd dat deze laatste drie het boek haalden, terwijl de titel “insecten” is en er op de eerste bladzijde duidelijk uitgelegd wordt dat spinnen en dergelijke geen insecten zijn. 

De echte insecten zijn op zijn minst spectaculair te noemen. Stuk voor stuk leven ze een heel eind van België vandaan. Het zijn ook de reuzenversies van de soorten die we hier vinden. De soorten kwamen me niet onmiddellijk bekend voor (bijvoorbeeld de herculeskever, de reuzenwetapungakrekel, de boomkreeft, …).

Bij het boek hoort een app waarmee je de insecten ‘tot leven kan wekken’. Als je de camera op een icoontje richt, lijkt het alsof het dier zomaar tevoorschijn komt. Je kan het zelfs met een pijltjestoets laten bewegen of het vergroten of verkleinen. Op de app staat ook wat info per dier.

Ik kan me inbeelden dat kinderen dit best wel spectaculair vinden. Ikzelf heb het gevoel dat er veel meer uit de app (en het boek) te halen viel. Het laten bewegen van een diertje is gewoon wat te oppervlakkig. De app is ook niet gebruiksvriendelijk genoeg.

De info die je in het boek krijgt, is summier en eerder oppervlakkig gehouden. Leuk om kleine feitjes op te pikken, maar veel te weinig onderbouwd om er een spreekbeurt over te houden. Het doet me wat denken aan een insectenversie van zo’n boek over wereldrecords.