5+ | 2016
Wielsbeke : De Eenhoorn
ISBN 978-94-629-1070-6
FICTIE , 17 p. , €14.95
gekartonneerd , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels

Ik wil naar verder

Anne Provoost (auteur) An Candaele (illustrator)

‘Ik wil naar verder’ is een verhaal van weinig woorden, waarin vooral veel moet worden gekeken, gebladerd en teruggebladerd. Dit prentenboek bestaat uit afwisselend hele en halve kartonnen pagina’s waarin verschillende personages (vijf in totaal) naar verder willen, weg van het bekende. Visje, Poesje, Meisje, Spookje en Wezentje, allemaal trekken ze de deur achter zich dicht. Anne Provoost vertelt vijf keer een gelijkaardige situatie in sobere, repetitieve zinnen.
Wie niet aandachtig kijkt en leest, is snel klaar met dit boek, dat ogenschijnlijk vijf eenvoudige, losse scènes laat zien. Maar wie de tijd neemt, merkt dat er een heel universum van klein naar groot (en weer terug) wordt ontvouwd, waar alles met alles samenhangt en dat zowel in beeld als in woord. Door middel van de halve pagina’s slaagt illustratrice An Candaele er ook in om in één scène verschillende tijdsmomenten en emoties te laten zien. Wie achter blijft, ervaart de dingen doorgaans anders dan wie de deur achter zich dichttrekt.
‘Ik wil naar verder’ is een fraai boek om samen met oudere kleuters (vanaf ongeveer vijf jaar) te lezen, te doorbladeren en terug te bladeren.

Veerle Uyttersprot
Reizen | het onbekende