Ik wil een leeuw

Annemarie van der Eem mag voor haar eerste prentenboek onmiddellijk samenwerken met de ervaren Mark Janssen. Hij heeft al een hoop boeken op zijn palmares staan. Nog niet zo lang geleden kwam het leuke 'Niets gebeurd' uit. Hij nam toen tekst en illustraties voor zijn rekening. De illustraties in 'Ik wil een leeuw' hebben dezelfde stijl: fleurige kleuren en af en toe wat vlekkerig. Ze nemen volledige dubbele pagina’s in beslag.

Het verhaal begint met Sjuul, en die vindt het net iets te saai in huis. Een huisdier moet daar verandering in brengen. Hij ziet het zo al voor zich. Zijn wens om een leeuw te krijgen is misschien niet echt haalbaar, maar mits wat onderhandelen met z’n mama kan er misschien wel een leuk alternatief uit de brand gesleept worden. De voorstellen van Sjuul (een leeuw, nijlpaard, geit, papegaai) en die van mama (een wandelende tak, vis, hamster, schildpad, konijn of poes) wisselen elkaar af, maar liggen qua amusementsfactor te ver uit elkaar. Sjuul raakt, doordat ieder steeds wat water bij de wijn doet, uiteindelijk toch waar hij wilt zijn: een hond. Daar heeft mama geen weerwoord meer op. Al wordt het niet direct de hond die mama voor ogen had, Sjuul heeft zijn huisdier beet.

De tekst staat in een duidelijk lettertype over of tussen de illustraties gedrukt. Af en toe wordt het lettertype vergroot. De auteur gebruikt leuke werkwoorden zoals: de vis baddert, de aap apenkooit ... Het is het werk van de lezer om de betekenis uit de context af te leiden. Ook leuk is het feit dat je de mama niet ziet in het verhaal ... je moet er haar volledig bij verzinnen. De dieren die Sjuul in gedachten heeft worden heel groot voorgesteld. De voorstellen van mama krijgen maar een klein plaatsje toebedeeld. Het thema van dit leuke prentenboek is zeer herkenbaar. Elk kind zal weleens om een huisdier gevraagd hebben. Dit boek kan een hulpje zijn voor de vele kinderen die het met een 'klein' of 'saai' huisdier moeten stellen. Gouden tip van Sjuul: begin groot ... je kan steeds afzwakken. Of alle ouders daar zo tevreden mee zullen zijn, blijft wel de vraag. Een leuk boek om te bekijken en om (uit voor) te lezen.