Ik leer woorden

Jij en ik

Wie over een ruime woordenschat beschikt, heeft vaak een stapje voor. En die alledaagse woordenschat dicht bij jonge kinderen brengen, dat is waar dit boek op inspeelt. Op negen aansluitende grote pagina’s stelt Joëlle Tourlonias de leefwereld van peuters herkenbaar voor. Ze vertrekt van de geboorte en alle spulletjes die bij een kleine baby horen. Later komen: wat er nodig is in de badkamer, de kleding, het speelgoed en het lichaam (met daarop aansluitend ziek zijn) aan bod. Er is ook aandacht voor gevoelens, en in de voorstelling van de verschillende families is er vooral veel oog voor alle mogelijke samenlevingsvormen.

De verzorgde lay-out waarin de leeftijdsgenootjes met uitnodigende blik de lezer aankijken, zorgt voor interactie. Als volwassene kan je een keuze maken; sommige voorwerpen of gevoelens zijn herkenbaar, andere zullen nieuw en verrijkend zijn. Bij elk voorwerp staat de naam met het bijbehorende lidwoord gedrukt tegen een zacht gekleurde achtergrond. De soberheid die zo gecreëerd wordt, straalt daardoor een schijnbare eenvoud en rust uit. Die rust nodigt uit tot kijken, benoemen, uitbreiden van de woordenschat maar vooral ook tot het leggen van verbanden met de eigen leefwereld.

Doorheen het boek stralen de voorgestelde interacties warmte uit en dat doet ook de multiculturele voorstelling van alle mogelijke mensen op de laatste bladzijden. Daar benadrukt de auteur hoe bijzonder en speciaal elk van ons wel is. Persoonlijk was ik daarom verbaasd om bij de afbeelding van het blije meisje ‘Kerst-Pasen-Sinterklaas-jarig’ als verwoording aan te treffen. Waarom ook geen Eid-al-fitr, Divali of Chanoeka …? Die opmerking terzijde is dit een aantrekkelijke uitgave waarin veel te ontdekken valt.