Ik heet Nefertiti

Een naam hebben is belangrijk en zelfs een kinderrecht. Dat weten we allemaal. Maar waarom eigenlijk? Als je aan Siri vraagt waarom een naam belangrijk is, zal ze je antwoorden dat een naam identiteit geeft. Kinderen onderscheiden zich door hun eigen naam en het maakt hen uniek. Het hebben van een eigen naam geeft hen (onbewust) een zeker en veilig gevoel. Het geeft duidelijkheid.

Precies dat is de boodschap die dit boek wil geven. Niet door het er vingerdik bovenop te leggen, wel door een leuk verhaal te schrijven over Nefertiti die naar een nieuwe muziekgroep gaat. Ze is wat zenuwachtig, maar aangemoedigd door haar papa gaat ze er helemaal voor. Helaas keldert de juf meteen haar zelfvertrouwen door haar naam af te korten tot Nef. Nefertiti krimpt ineen. Door haar assertiviteit en geholpen door de andere kinderen komt het ook weer helemaal goed.

Het boek is geschreven voor 4-jarigen. Het geeft hen een idee hoe belangrijk een naam is, ook al is die soms wat vreemd voor hen. Wie denkt dat de juf Nefertiti een vreemde naam vindt omdat Nefertiti zwart is, denkt verkeerd. Net zoals de meeste medemuzikanten, is ook de juf niet wit. Dat zorgt voor een mooi meerstemmig boek. Dat is een mooie les. Maar bovenal zullen de kleuters die naar het verhaal luisteren iets leren over muziek. Achteraan is er zelfs een dubbele pagina over de verschillende muziekinstrumenten en hun oorsprong.