Ik ga!

Ik ga! is een spannend potjesboek over een vogeltje dat op de eerste pagina duidelijk een besluit heeft genomen: hij gaat. “Ik ga,” zegt hij dus ook tegen iedereen rondom hem. Waar dit vogeltje naartoe gaat, is voor ons een raadsel. Maar elk ander diertje dat dit vogeltje tegenkomt, weet duidelijk wel waar het ik-personage naartoe gaat. Ze hebben allemaal wel iets dat ze graag willen meegeven. Mama heeft een trui voor als het koud wordt, Oma koekjes voor als de honger komt, eekhoorn een paraplu voor als het gaat regenen … Elke dubbele pagina opnieuw krijgt dit kleine vogeltje iets aangeboden. Waar zou hij toch naartoe gaan? En kan hij alles nog wel dragen?

Op het einde van het verhaal wordt de spanning verder opgedreven door een tekening te maken van een overladen vogeltje met een dichte deur, vervolgens een vogeltje dat de deur door gaat en dan uiteindelijk … een heel groot en leeg wc-hokje, waar ook vogeltje z’n potje staat.

Niet alleen is dit verhaaltje best spannend, het is ook wel grappig doordat er zoveel personages in voorkomen waar de voorlezer telkens een ander stemmetje bij kan verzinnen. De tekst bestaat enkel uit dialoog. Wie wat zegt, kan je duidelijk zien aan de kleur waarin de tekst geschreven is. Deze matcht met de vogel waarbij hij hoort. Verder zijn er weinig details die de aandacht kunnen afleiden. Het hele verhaal speelt zich af op een tak, die af en toe een blaadje heeft. Heel simpel dus, maar daarom niet minder leuk. Een ideaal verhaal om te vertellen vanaf 1 jaar, wanneer je dreumes of peuter op het potje wil gaan!