Ik en de Rovers zingen karaoke

Roos wordt zoals afgesproken opnieuw ontvoerd door de familie Rover. Nadat ze vorig jaar zo’n heisa hadden gemaakt op het roversfestival – de politie is zelfs gekomen – is het dit jaar opnieuw een festival. Dit keer staat er echter meer op het spel. De winnaar van het festival mag roverskoning worden. Razende Karel wil dus absoluut winnen. Maar daar denken de andere roverfamilies anders over. Het was de schuld van  de Rovers dat vorig jaar het festival vroegtijdig beëindigd werd en nu willen de anderen wraak nemen. Om te beginnen zorgen ze ervoor dat de familie Rover te laat op het festival aankomt en daarna organiseren ze de verschillende competities met regels die sterk in het nadeel van de familie Rover zijn. Volgens de festivalorganisatie zijn deze regels overgenomen uit het boek van Qvist, een zeer oud en waardevol roversboek.
Hoewel er hierdoor heel wat fout loopt, redden de Rovers zich wel. Grotendeels dankzij Roos natuurlijk, die er weer is om te helpen. In haar eentje wordt ze bedot-kampioen en zorgt ze ervoor dat de Rovers alles georganiseerd krijgen. Zelfs nu Hilda zwanger is, slagen de Rovers er in het festival te winnen. Maar dan arriveert de politie om Roos te zoeken. Gelukkig kunnen de meeste rovers ontsnappen, maar ook nu weer wordt er om wraak geroepen. Zo probeert één van de roverfamilies de kop van koning Razende Karel op drop te laten drukken zodat er een nationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd kan worden. Weer is het Roos die hier een stokje weet voor te steken.
Het boek is een leuk tweede deel na 'De Rovers en ik'. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is de wereld waarin het verhaal zich afspeelt veel realistischer geworden. Terwijl het vorige boek totaal geen rekening hield met pedagogische principes, zijn die er in dit boek wel weer. Zo geeft Roos de mensen die door de Rovers overvallen worden steeds wat geld mee. De Rovers hebben immers geld genoeg, maar weigeren dit te gebruiken.
Deze keer missen de ouders van Roos haar duidelijk wel. Ze wordt dan ook al vrij snel gevonden en moet in het laatste deel van het boek plannen smeden om thuis eventjes te kunnen ontsnappen wanneer ze merkt dat de Rovers in gevaar zijn. Maar de wervelende avonturen in een fantasierijke roverswereld blijven aanwezig. Dat maakt dat het boek leuk leest. De lezers zullen alvast uitkijken naar de zoektocht naar 'het boek van Qvist', waar Roos op het einde van dit verhaal aan lijkt te beginnen.