Ik ben in Rio

Samuel is een jongen van elf jaar die in een dorpje in het noordoosten van Brazilië woont. Sinds zijn moeder overleden is, houdt zijn oma hun winkeltje open. Ondertussen is zijn vader op zoek naar werk. Het laatste bericht dat Samuel van zijn vader ontvangen heeft, is een kaart met een beeld van Christus, waarop staat 'Ik ben in Rio'. Met die prentkaart op zak vertrekt Samuel richting Rio in de hoop er zijn vader terug te vinden. Samen met Samuel beleef je de reis die hij maakt en zijn leven als straatkind in Rio de Janeiro. Hij wordt geconfronteerd met vechtpartijen, diefstal, lijm snuiven maar ook met echte vriendschap. Hij zet dapper zijn zoektocht door maar verzeilt op die manier helemaal in het leven van een straatkind. Gedreven door zijn laatste sprankeltje hoop gaat hij aan een benzinestation wonen. Terwijl hij wat bijverdient, kan hij daar misschien de bestelwagen van zijn vader ontdekken.
De mooie en heel aantrekkelijke cover past perfect bij dit zeer vlot en beeldend geschreven boek, waarbij de auteur je echt meeneemt op de zoektocht van Samuel. De zinnen zijn meestal kort, het woordgebruik eenvoudig en er wordt veel in dialoogvorm geschreven waardoor je dicht bij de personages komt. De hoofdstukjes zijn niet te lang en de korte titels geven de inhoud van elk hoofdstuk goed weer. Er wordt ook steeds een duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat er gebeurt in Rio en de gedachten en mijmeringen van Samuel over zijn vroegere leven.
De situatie van de straatkinderen wordt op een heel realistische manier beschreven, zonder de inhoud extra zwaar te maken maar ook zonder de situatie te romantiseren.
Ik kan alleen maar beamen wat op de achterflap staat: dit boek is met veel gevoel en kennis van zaken geschreven. Een echte aanrader voor kinderen uit de derde graad van de lagere school, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen die geïnteresseerd zijn in de problematiek.