Ik ben ok

Voorleesverhalen met mindfulnesstips

In dit boek vind je voorleesverhalen met mindfulnesstips. In deze zes korte voorleesverhalen speelt Ben de hoofdrol. Telkens gaat het om iets in het dagelijks leven. In verhaal één gaat Ben met zijn mama boodschappen doen en vinden ze een versleten, maar leuke beer. In verhaal twee bouwt Ben een toegangspoort en vraagt hij zijn gehaaste mama om tol te betalen. In het derde verhaal piekert Ben over een sportdag waaraan hij moet deelnemen. In het volgende verhaal wil Ben zijn mama verrassen met een zwembad in de tuin. Daarna volgt een verhaal over een opgezette vogel waar Ben bang van is. En tot slot moet Ben naar de tandarts.
De verhaaltjes zijn niet erg spannend. Ze zijn wel rijkelijk geïllustreerd met paginagrote illustraties. Deze blijven echter heel simpel en zijn niet erg aantrekkelijk om te bekijken. Er zijn betere voorleesverhaaltjes. Maar de verhaaltjes staan niet op zich. Voor iedereen die zich bezighoudt met mindfulness zal de aanvullende informatie na de verhaaltjes het interessantste deel zijn.
Alle verhaaltjes worden immers gevolgd door mindfulgedachten, doe-opdrachten voor kleine mensen en doe-opdrachten voor grote mensen. Deze mindfulgedachten en opdrachten sluiten vaak bij het verhaal aan, maar de link is niet steeds even duidelijk. Door de mindfulgedachten te lezen krijgen we een beeld van wat mindfulness kan zijn. Dit is echter zo kort uitgewerkt dat de gedachten hun effect missen. Zo is er bijvoorbeeld: “accepteer je onzekerheden en versterk je zelfvertrouwen door gewoon door te gaan”. Dat zijn dingen die véél gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn.
Ook bij de doe-opdrachten wordt er heel weinig kadering gegeven. Zo wordt er aan kinderen de tip gegeven om, wanneer ze bang zijn, een tovercirkel in de lucht te tekenen. Ze kunnen erdoor stappen en een toverspreuk zeggen: “KANDAWEL!”. Een typische mindfuloefening waarbij het belangrijkste is dat je zelf gelooft dat het werkt. Maar die kadering is niet gegeven. Ouders moeten die link zelf leggen. Voor zeer sceptische kinderen zal die oefening waarschijnlijk minder helpen. Zij zijn beter geholpen met andere oefeningen uit het boek, namelijk oefeningen om te letten op de ademhaling. Hierbij wordt wel aangegeven dat je er rustig van wordt.
Als onwetende zag ik mindfulness, voor ik dit boek las, vooral als een zweverige theorie die mensen gebruiken om minder stress te ervaren. Dit beeld heeft gedurende het lezen van dit boek standgehouden. Ik denk dat het boek vooral geschikt is voor mensen die overtuigd zijn van de methode en de methode al een beetje kennen. Voor non-believers zal het vooral overkomen als gebakken lucht.