Ik ben een kat!

Simon stelt zichzelf al meteen voor in dit vrolijke prentenboek: ‘Ik ben een kat!’ Hij doet dat zoals een kat dat moet doen: een beetje stoer, zelfzeker en trots. Zijn toehoorders krijg je op de volgende pagina’s te zien: een leeuw, een poema, een jachtluipaard, een panter en een tijger. Die reageren zéér verbaasd. Dat kleine opdondertje is een kat? Al gauw rollen ze over de grond van het lachen. Simon is te klein en te dik om een kat te zijn, vinden ze. Simon houdt toch koppig vol en gaat bij elke andere kat vragen waarom er een verschil is. Voor elk dier is dat anders, maar wel duidelijk. De leeuw heeft manen, het jachtluipaard is sierlijk, de poema is sterk en lenig, de panter woont in de jungle, de tijger is groot en sterk. Daar moet Simon over nadenken. Hij komt tot het besluit dat al deze katten een unieke eigenschap hebben. Waarom zouden zij dan allemáál een kat zijn en hij niet? De andere, grote katten, geven hem het antwoord: ze hebben allemaal kleine, beweeglijke oren en platte neuzen. Maar dat heeft Simon ook en dus is iedereen het erover eens dat ook kleine Simon een kat is!

Moraal van het verhaal: ondanks uiterlijke en eventuele opvallende verschillen, zijn we ergens toch gelijk. Het is een boek over verschillen en gelijkenissen, nieuwsgierigheid en vastberadenheid, erbij willen horen, maar vooral eentje met veel humor. Het zijn vooral de illustraties die het zo grappig maken. De expressieve uitdrukkingen van de ‘grote’ katten is zo goed weergegeven, dat het je niet alleen doet lachen, maar dat je als voorlezer én publiek onbewust de gelaatsuitdrukkingen overneemt. Door de herhalingen in de tekst, wordt het voor het jonge publiek nog aantrekkelijker. Al gauw weten ze wat er komt en doen ze mee. De prenten zijn groot en realistisch. Door hun formaat lijkt Simon nog kleiner en krijg je vanzelfsprekend sympathie voor hem.

‘Ik ben een kat!’ is een zeer leuk voorleesboek, voor groot en klein, dik en dun. Het is uitgegeven in een wat groter maar zeer hanteerbaar formaat. De tekst en de illustraties zijn goed op elkaar afgestemd en verhogen het leesplezier. Je hoeft echt geen kattenliefhebber te zijn om er plezier aan te beleven!