IJshart

In een bevroren wereld bedekt door sneeuw, leeft een stam in een afgelegen vesting die afgesneden is van de rest van de samenleving. Erbuiten is het gevaarlijk. Niemand durft de vesting te verlaten uit schrik voor Loerders, monsters die onder de sneeuw op de loer liggen om hen aan te vallen. Ash wacht er al jaren op de terugkeer van z'n ouders. Zij zijn vertrokken om handel te drijven met andere vestingen, maar keerden nooit terug. Als baby bleef Ash achter bij de Fira-jagers. Om zichzelf troost te brengen, zingt hij een slaapliedje dat hij zich nog herinnert van z'n ouders. Maar zingen is verboden in de vesting. Ash wordt verdacht een 'liedwever' te zijn en is daarom niet meer welkom in de vesting. Samen met z'n oppas Tobu, een humeurige Yeti, wordt hij verbannen uit z'n stam. Hij gaat aan boord van het Ijshart, het schip van kapitein Nuk en z'n bemanning. Zij kunnen wel een Liedwever gebruiken aan boord van hun schip. Hun missie is om stammen te verenigen. Ash maakt kennis met Luna, Sjaard, Keelin. Hij hoopt dat zij hem kunnen helpen om z'n ouders terug te vinden. Samen ontrafelen ze de tekst van het lied en proberen zo steeds dichter bij zijn familie te komen. Maar Ash weet niet meer wie hij kan vertrouwen... En ondertussen loert het gevaar van de Loerders!

Dit boek neemt je heel snel mee in een wereld vol fantasie. Je maakt kennis met vreemde wezens: Loerders, Liedwevers, menselijken, Fira-jagers ... In het begin moet je als lezer heel aandachtig blijven om al deze personages en hun kenmerken te leren kennen, maar naarmate je vordert, geraak je helemaal in de ban van het verhaal. Het boek heeft heel veel illustraties, getekend door de auteur zelf. Het zijn zwart-wit illustraties. Ze geven de lezer een beter beeld van de fantasiewereld waarin Ash leeft. Er zijn veel personages die je beter leert kennen naarmate het verhaal vordert. In de loop van het boek komen heel veel gevoelens naar boven van Ash die zich heel eenzaam voelde in de vestiging, maar die nu, aan boord van het Ijshart, opnieuw niet weet wie hij kan vertrouwen. Hij gaat op zoek naar antwoorden, maar dat is niet zonder gevaar. Een tweede personage dat gedurende het hele verhaal een belangrijke rol speelt is Tobu. Hij vangt Ash op na het vertrek van zijn ouders en probeert Ash op te voeden zoals het hoort.

Het boek is ingedeeld in drie grote delen, die bestaan uit zesenveertig korte hoofdstukken. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ash, in de verleden tijd. De vele dialogen maken het vlot leesbaar.  De illustraties zijn  ook voor de gevorderde lezer, zeker niet overbodig. Het is een spannend verhaal. We kijken uit naar het vervolg ...