Iets heel bijzonders

Voor mij was het mijn eerste “Nielsen”, maar ik hoorde al veel goeds over haar eerdere boeken. Mijn verwachtingen waren hooggespannen maar werden volledig ingelost. Wat een leuke schrijfstijl heeft deze auteur!

Wilbur (jaja, zoals het varken in Charlotte’s web) start na jarenlang thuisonderwijs met een valse noot in het middelbaar. Door een slordige leerkracht wordt hij het middelpunt van pesterijen. Aan zijn goede vriend Alex heeft hij op dat moment niet veel, want die is tot over zijn oren verliefd op Fabrizio. Ook bij zijn mama’s (die hij mampa’s noemt) gaat hij niet uithuilen, want zij hebben financiële zorgen aan hun hoofd. Zij zijn vooral bezig met het hoofd boven water houden. Bij de oude buurman Sal kan Wilbur wel terecht met zijn issues. Ook hondje Templeton zorgt voor wat troost. Wilbur schrijft zijn gevoelens ook van zich af. Stukjes uit zijn gedichten worden gebruikt om een nieuw hoofdstuk aan te kondigen. Ze zijn gewoon in het Engels blijven staan, wat ik zeker een meerwaarde vind. Het leespubliek waar dit boek voor bedoeld is, kan dit zeker wel vertalen.

Via een uitwisselingsproject komt Française Charlie een tijdje naar Canada en woont bij Wilbur en de mampa’s in. Wilbur is al heel snel weg van haar, maar durft het niet te zeggen. Hijzelf is immers alles behalve een adonis.
Alex, Fabrizio en Sal proberen het zelfbeeld van hun vriend op te krikken en gaan over tot een make-over. Tegen dat het de beurt is aan Wilbur om met het schoolorkest naar Parijs te gaan en bij Charlie zal verblijven, heeft hij een hele metamorfose ondergaan.

Tussendoor blijft de verhaallijn rond pestkop Tyler ook nog doorlopen, net als de zoektocht naar geld om het uitwisselingsproject te financieren.

Susin Nielsen maakte er een vlot leesbaar verhaal van. De verhaallijn is makkelijk te volgen en is zeer geloofwaardig. Ze wisselt een lach af met een traan, waardoor het boek vrolijk, ontroerend maar ook hartverwarmend is. Een feel good-verhaal met hier en daar toch ook een serieuze domper. Dat maakt het verhaal sterk en alles behalve voorspelbaar. De gevatte humor die hier en daar opduikt, deed me soms luidop lachen.

De titel verwijst naar het leven: Iets heel bijzonders. Net zoals het boek zelf. Een aanrader!