Iedereen is gek!

Alles over ons bizarre brein

Wat de titel 'minst attractieve kaft van het jaar' betreft, hebben we al een serieuze kandidaat, jawel. Een onaantrekkelijke foto op de voorkant en een zo mogelijk nog onaantrekkelijker tint roze voor de achterflap … begrijpe wie kan. Geen idee wie ooit gedacht heeft dat een dergelijke kaft zou uitnodigen tot het vastpakken, laat staan kopen van dit boek.
Hopelijk zijn er toch genoeg dapperen die het boek openklappen, want zij worden beloond met een ongelooflijk interessant, boeiend, nergens belerend maar integendeel bijzonder onderhoudend informatief boek over onze hersenen. Nog geen anderhalve kilogram weegt die grijze massa onder ons schedeldak, maar ze zorgt er wel voor dat we denken, gevoelens ervaren en stomweg de dagdagelijkse dingen uitvoeren. Of denk jij er soms bij na als je een glas naar je mond brengt om te drinken?
In zes hoofdstukken wordt uitgelegd hoe onze hersenen werken, waarom we soms somber zijn en vervolgens weer vrolijk, welke trucjes we kunnen gebruiken om dingen beter te onthouden (om aldus een superbrein te kweken) en hoe we zelfs vaker gelukkig kunnen zijn. Testen en proefjes doorheen het boek helpen je daarbij, begeleid door grappige fotostrips die, in tegenstelling tot de kaft, de inhoud wel een extra geven.
Enige minpunt, afgezien van de kaft, is het ontbreken van een schets van onze hersenen, zeker omdat de diverse hersengebieden in het boek duidelijk omschreven worden. Maar dat is dan ook het weinige negatieve – afgezien van de kaft, of hadden we dat al vermeld? - dat we kunnen schrijven over dit met medewerking van de Katholieke Universiteit Leuven geschreven boek. Onze cursus neuropsychologie uit een ver verleden werd in ieder geval eventjes opgefrist.
En of iedereen gek is, zoals de titel suggereert? Lees en trek je conclusies …