Huis van glas

Jared Stone, een volwassen man, krijgt te horen dat hij een hersentumor heeft en nog maar enkele maanden te leven heeft. Hij voelt zich erg verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn gezin zal achterlaten en wil hen in ieder geval financieel veilig stellen. Hij biedt zijn leven aan op de veilingsite eBay. Op de advertentie reageren verschillende mensen: sommige met goede bedoelingen, andere ook met zeer slechte bedoelingen. Ebay haalt de advertentie al snel offline omdat ze niet voldoet aan de verkoopsvoorwaarden. Uiteindelijk koopt mediaman Ethan Overbee voor vijf miljoen dollar Jareds leven. En dan begint de ellende voor het gezin: in het hele huis worden camera’s geplaatst en van privacy is er geen sprake meer. De realityshow ‘Op leven en dood’ wordt druk bekeken en de realiteit wordt door de producenten stevig vervormd. Opnames worden geknipt en geplakt om tot andere resultaten te komen. Dat tot groot ongenoegen van dochter Jackie, die hiertegen zwaar rebelleert.

Parallel met dit verhaal krijg je nog de verhalen van de andere bieders op Jareds leven: een bizarre miljardair die zich te pletter verveelt, een non die het haar missie vindt om Jared te ‘redden’, een Russische schooljongen die goed is in filmpjes maken en een Warcraft-fanaat. Ook Jackie, de dochter, krijgt een groot aandeel in het verhaal. De hoofdfiguur is Jared, maar eigenlijk vooral zijn hersentumor. Jared heeft hem Glio genoemd. Glio wordt ook als een personage beschouwd en we kunnen hem volgen door het hoofd van Jared. Hij omschrijft welk deel van de hersenen hij aantast, welke herinneringen hij verwoest en hoe hij heel doeltreffend instaat voor de vreselijke aftakeling van Jared.

Hevige materie en veel afwisseling van personages, maar net dat maakt het boeiend en fascinerend. Vlahos vervalt niet in dramatisering, maar houdt het, ondanks het onderwerp, luchtig en vaak humoristisch. De mediawereld krijgt het wat te verduren, maar als lezer besef je dat het realiteit is. En geef toe: series als Big Brother en Temptation Island halen hoge kijkcijfers! Als kijker word je vaak bij de neus genomen, maar als lezer van ‘Huis van Glas’ niet ...

Dan word je opgezogen door de liefde in het gezin van Jared. De gezinsleden hebben het moeilijk met de nakende dood, maar nog moeilijker met de realityshow en de restricties die hen hierdoor opgelegd worden. Jareds vrouw en zijn twee dochters groeien dichter naar elkaar toe en geven niet op. Integendeel, samen nemen ze het op tegen de gevoelloze Overbee en eisen ze hun waardigheid op. ‘Huis van Glas’ is een boek dat je bijblijft. Niet alleen omwille van het thema, maar vooral door de manier waarop er mee omgegaan is. Geen melig verhaal, maar eentje dat er staat en goed doorspekt is met een stevige portie relativiteitszin en humor!