Honden doen niet aan ballet

Vanaf de eerste prent ben je geïntrigeerd door wat er komen zal. Tekst en illustratie zetten meteen de toon en zijn met elkaar verweven. 'Mijn hond is anders' en dan ben je wel nieuwsgierig waarom hij zo bijzonder is. De hond is gepassioneerd door ballet. Wanneer het meisje naar de balletles gaat, kijkt hij vol verlangen naar haar tutu en droomt hij dat hij de ster van de show is. Het meisje wil haar hond een kans geven maar dit wordt duidelijk afgewezen met de boodschap dat honden niet aan ballet doen. Hoe het hondje incognito achter haar aansluipt, wordt subtiel grappig en spitsvondig geïllustreerd. Het meisje herkent als enige zijn passie en wil zo graag dat haar hondje mee naar een balletvoorstelling mag, maar ze stuit op een duidelijke neen van haar papa. Ondertussen zien we hoe onze doordrijver stilletjes binnensluipt.
Tijdens de voorstelling maakt de sterdanseres een onverwachte val en iedereen denkt dat de voorstelling verder afgelast wordt. Het publiek is met stomheid geslagen wanneer op de scène een hondje in roze tutu verschijnt. Het hondje danst sierlijk als een elfje en voert alle moeilijke danspasjes uit. Het krijgt dan ook een daverend applaus.
Een prachtig origineel verhaal, helemaal passend in de fantasiewereld van jonge kinderen. Mooi is dat een huisdier een karakter krijgt met een persoonlijk trekje, wat veelal in de benadering van honden over het hoofd wordt gezien. De tekenstijl en de taal zijn in hun eenvoud heel expressief en grappig, waarbij een onooglijk detail elke emotie vastlegt. De gevoelens worden ook zo raak tot in de kern geschetst. Zwierigheid, levendigheid, sprankelende humor … kortom dit prentenboek vormt één mooi harmonisch geheel, geen lijn of woord is er teveel aan.