Hoe word ik prinses

Als je de titel van dit boek leest, denk je: alweer een handboek voor kinderen. En heb je dus de neiging om met een iets minder objectieve geest aan het lezen te gaan. Zal dit boek de vele reeds gepubliceerde handleidingen aanvullen, overtreffen, ...?
Het verhaal vertrekt vanuit Dots wens om prinses te worden. Ze heeft het namelijk helemaal gehad met haar eigen leventje. Haar ouders, haar zus, het kleine appartement waar ze woont, de hond die weigert om op zijn fluwelen kussen te blijven zitten, allemaal werken ze haar plannen tegen. Zo blijkt ook in de hoofdstukken waarin ze haar relaas doet. Het uitgangspunt is telkens een vraag, zoals "Hoe zie ik eruit als een prinses of: het verschil tussen blauw bloed en paarse wangen" en "Hoe woon ik als een prinses of: het paleis uit duizend en één dromen". Het leuke aan dit boek is dat de schrijfster erin slaagt om het verhaal te laten doorlopen aan de hand van de antwoorden op deze en vele andere vragen. In korte stukjes verhaal van ongeveer vier bladzijden, aangevuld met ludieke lijstjes en kleurrijke prenten wordt aan toekomstige prinsessen verteld hoe ze hun droom best aanpakken. De uitwerking is grappig, maar ook informatief. De schrijfster maakte duidelijk ook wat huiswerk. Af en toe worden er namelijk in roze letters korte weetjes over de prinsessenwereld op ons losgelaten, zoals over de beroemdste prinses ter wereld, de trouwjurken van echte prinsessen en ook over die bekende gebroeders Grimm (dit jaar trouwens jarig).
De lay-out van het boek is overzichtelijk. Slechts een kleine opmerking over de cover: er werd voor gekozen om de titel te splitsen met daartussen de namen van de auteur en de illustratrice. Puur visueel komt dit een beetje rommelig over. De illustraties zijn eerder klassiek: ze verbeelden wat de tekst voorschrijft, maar af en toe worden ze opgevrolijkt met een streepje humor. Al bij al was ik er niet wild van. In de verhouding tekst/illustraties wint de tekst met voorsprong.
Op de achterkant van het boek wordt gezegd dat het voor te lezen is vanaf vijf jaar en zelf te lezen vanaf zeven jaar. Voor eerste lezers lijkt het boek me wel nog wat te hooggegrepen, maar de voorleesleeftijd is wel goed ingeschat.
En dan nu het antwoord op de vraag uit de inleiding: dit boek overtreft andere op het vlak van verhaal en informatie, maar ik heb al leuker geïllustreerde handboeken gezien.