Hoe Napoleon zijn verjaardag vierde

Melle vindt van zichzelf dat hij maar een saai leventje leidt in vergelijking met dat van sommige klasgenoten en zijn buurmeisje. Bovendien is zijn vader Leon alleen maar druk bezig met de voorbereiding van de tweehonderdste verjaardag van de slag bij Waterloo. Uit balorigheid laat Melle zijn fantasie de vrije loop bij het maken van een schoolopdracht, maar dit is duidelijk niet naar de zin van zijn leraar. Als straf moet hij een stamboom van zijn familie opstellen. Zo neemt zijn saaie leventje plots een onverwachte wending. Hij blijkt een overgrootvader te hebben waarover niets geweten is. Zijn speurtocht wordt alleen maar aangenamer wanneer een meisje van zijn school en zijn buurmeisje samen met hem op zoek gaan naar het verleden.

Na het lezen van de achterflap ben je even verwonderd bij het lezen van de eerste bladzijden omdat dit helemaal niet overeenkomen met hetgeen je verwacht. Blijkbaar is het een parallel verhaal waarvan je beetje bij beetje de link met het verhaal van Melle begint te zien. Onverwacht blijkt er dan ook nog een verband te zijn tussen deze twee verhaallijnen en de interesses van de vader van Melle. Pas helemaal op het einde weet je hoe alles precies in elkaar zit.

In dit vlot geschreven verhaal worden de alledaagse bekommernissen van een tiener op een boeiende manier gekoppeld aan een echt avontuur waarin hij belandt.