Hoe maak je een baby?

Een inclusieve gids over het begin van elke familie

Alweer een boek over voorplanting, zie ik je denken. Klopt. Dit boek gaat over hoe mensen baby’s kunnen maken, maar het boek gaat ook over veel meer. 'Oef!', zie ik je zuchten. De ondertitel geeft de meerwaarde van dit pareltje meteen prijs: een inclusieve gids over het begin van elke familie. In dit boek komen verschillende soorten familierelaties aan bod, alsook verschillende manieren om een baby op de wereld te zetten en om een baby te maken én verschillende mensen die een baby kunnen maken. Al die verschillen zorgen ervoor dat dit boek uitblinkt in verscheidenheid. De regenboogkaft met daarop verschillende soorten familievormen is een uitstekende representatie van wat in het boek volgt. “Hoeraaaa”, hoor ik je roepen.

Er is onder meer aandacht voor adoptiekinderen, kunstmatige bevruchting, draagmoederschap en vroeggeboorte, maar ook voor sterrenkinderen en miskraam. De auteur gaat geen enkel onderwerp uit de weg. De tekst zorgt ervoor dat elk onderdeel in detail wordt uitgelegd met de nodige nuances. Ook de illustraties zijn sprekend en zorgen ervoor dat het voor kinderen begrijpelijk is. Zowel de gevoelens bij het krijgen van een baby komen aan bod, alsook de manier waarop baby’s gemaakt worden en hoe ze groeien.

Eerlijk toegegeven stellen de illustraties soms teleur. Soms zijn baby’s disproportioneel groot getekend en lijken de gezichten van sommige kinderen te groot voor hun lichaam. Op andere plaatsen in het boek, zoals bij de tweelingenpagina en de familiepagina, slaagt de illustrator er wel in om lichaamsverhoudingen correct weer te geven. De vele kleuren in het boek zorgen er bovendien voor dat de diverse mensen ook écht verschillend zijn: zowel in huidskleur, haren, kleren en schoenen is iedere mens uniek getekend. De zachte kleuren zorgen er bovendien voor dat de meerstemmigheid realistisch en herkenbaar overkomt.

Waarschijnlijk is het boek geen hoogvlieger in schrijfstijl of illustraties, maar het is een échte aanrader voor wie op zoek is naar een boek waarin iedere moeder of vader, kind, plusouder en familielid zich in kan herkennen.