Hoe groen klinkt een gitaar?

En 99 andere dingen die je moet weten over klassieke muziek

De titel van het boek spreekt tot de verbeelding maar doet de inhoud eigenlijk oneer aan. Het boek is ingedeeld in honderd kleine deeltjes, maar in elk deel vind je meerdere weetjes, praktische ideeën, inzichten en verwijzingen. Het bevat een schat aan informatie.

Het boek is een naslagwerk over klassieke muziek. Het is een reis in de tijd, van de oerknal tot de 21ste eeuw. Het is opgedeeld in zeven grote hoofdstukken waaronder Barok, Renaissance en Romantiek. Op de gekleurde bladzijden worden belangrijke muziekbegrippen uitgelegd zoals ‘klankkleur’ en ‘partituur’. In de inhoudstafel kan je alles makkelijk terugvinden.

Aan het boek is ook een Spotify lijst verbonden die goed is voor meer dan 333 uur luisterplezier. Er is ook een korte lijst met honderd fragmenten. Deze fragmenten worden in het boek herkenbaar aangeduid in blauwe letters. Werken die je ook op YouTube vindt, worden aangeduid met een *. Een beeld is vaak een meerwaarde, zo vindt de auteur. De muziekfragmenten in het boek verhelderen de gegeven uitleg. In het deeltje over ‘polyfonie’ bijvoorbeeld, vraagt de auteur je om achtereenvolgens drie verschillende fragmenten te beluisteren, zodat je zelf kan waarnemen hoe de muziek in de loop van de tijd zachter geworden is.

De taal in het boek is helder en fris. Het boek leest als een verhaal. Zo legt men uit wat een toonsysteem is door de vergelijking te maken met verschillende talen. Je kan met Franse woorden duizenden zinnen maken, zo schrijft men, maar je kan er geen Duitse tekst mee schrijven. ‘Sommige toonladders lijken op mekaar, zoals broers en zussen. Andere zijn dan weer totaal verschillend’.

Regelmatig word je als lezer aangemoedigd om zelf iets uit te proberen. Maak maar eens een liedje door enkel de zwarte toetsen van de piano te gebruiken. Je liedje zal meteen erg Oosters klinken, zo zegt de auteur.

Je leert niet alleen bij over muziek want de link wordt steeds gelegd met de geschiedenis daarbuiten. De schilderijen van Bruegel worden vergeleken met de muziek uit die tijd. Deze doeken bevatten veel details en kleur, de muziek uit die tijd werd gecomponeerd met aandacht voor elke noot en is veel kleurrijker dan de muziek die eerder gecomponeerd werd.

Dit naslagwerk is een absolute aanrader voor wie kennis wil maken met klassieke muziek, maar ook voor wie er al meer vertrouwd mee is. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf twaalf jaar maar ook volwassenen zullen er absoluut van genieten. Het is prachtig vormgegeven, gedrukt op mooi papier en in een aantrekkelijk lettertype. De illustraties van Yule Hermans zijn ware kunstwerkjes.

Neem er je tijd voor.