Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins

Soms overkomt het je bij het zien van een nieuw boek: liefde op het eerste gezicht. Dat overkwam me met deze bewerking van het alom gekende boek ‘de kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry. De prachtige, zachte kaft wordt gesierd door een schilderij van Mark Janssen en toont de kleine prins met de vos en in de lucht de sterren die doen denken aan de bloem van de prins. De gelukzalige gezichtsuitdrukking van de vos toont de innige vriendschap tussen de twee wezens. In het boek staan er nog talrijke illustraties van dezelfde illustrator. Soms klein (een planeet en wat sterren, verspreid over de pagina), soms pagina vullend. En wat een genot is elke prent, ik zou ze zo inkaderen om aan de muur te hangen. Het kleurenpalet van elke prent verschilt afhankelijk van de sfeer (warmrood bij de woestijn, donkerblauw bij de nacht).

Tiny Fisscher bewerkte het originele verhaal. Duidelijk is dat dit verhaal, na ruim driekwart eeuw, nog steeds actueel is en misschien wel actueler dan ooit. Zorg dragen voor onze planeet, de kernboodschap van de kleine prins, is dat immers niet wat ons te doen staat? Fisscher paste het verhaal aan aan de huidige tijdsgeest. De dronkaard is nu een slaapkop en waar de zakenman in de originele versie een sigaret rookt, drinkt hij in deze versie een kopje thee. En de negerkoning die in de versie van 1943 niet vergeten mocht worden, werd nu wijselijk geschrapt. 

Met deze bewerkingen en de kleurrijke illustraties van Mark Janssen kan dit verhaal weer vele jaren mee en jong en oud blijven bekoren.