Het verhaal van Jona

Dit is het vierde verhaal in de reeks ‘Bijbelverhalen aan kleuters verteld’. In deze tijd is dat niet zo evident, maar Kathleen Amant slaagt er in om inleefbare bewerkingen te maken. Zoals gewoonlijk doet ze dat in haar typische, eenvoudige maar krachtige stijl.
Kleurrijke illustraties en duidelijke tekst maken dit boekje zeer geschikt voor de kleuterklas, maar zeker ook daarbuiten.
Het verhaal van Jona is minder bekend. Misschien kennen ze het verhaal wel van die man in de walvis, maar is meestal de achterliggende boodschap wat verloren gegaan. Kathleen Amant zet de moraal hier duidelijk in de verf. Of peuters dit kunnen vatten is misschien in vraag te stellen, maar toch is het de moeite om dit bespreekbaar te maken.
Jona merkt dat de mensen in de stad erg veel ruzie maken. Hij vindt dat helemaal niet leuk en wil hen dat ook vertellen. Maar Jona durft niet. Hij vlucht weg van de mensen en de stad. Hij gaat naar het strand en neemt de boot, ver weg van alle problemen. Tijdens een storm slaat Jona overboord en wordt hij opgeslokt door een walvis. Diep in de buik van het grote dier kan Jona goed nadenken. Daar beseft hij dat het geen goed plan was om weg te lopen. De mensen in de stad hebben hem nodig. De walvis spuwt Jona uit op het strand en Jona gaat terug naar de stad. Daar verkondigt hij zijn boodschap, die bij iedereen heel duidelijk overkomt. Iedereen belooft van zijn best te doen. Jona besluit met: "Een klein beetje durf kan de wereld beter maken."