Het verhaal van de Sneeuwman

Een nieuwe vertelling geïnspireerd op het originele verhaal van Raymond Briggs

Het verhaal van de sneeuwman is gebaseerd op het originele prentenboek “Sneeuwman” van Raymond Briggs. Dit wereldberoemde boek verscheen in 1978. Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van dit prachtige prentenboek heeft Michael Purgo een aanvullend verhaal geschreven, na wijs beraad met de oorspronkelijke auteur.

James grote wens is dat het op kerstdag sneeuwt. ’s Nachts ontwaakt hij en ziet een betoverend wit landschap. Hij holt naar buiten en maakt een reuze grote sneeuwman. Tot grote verbazing van James komt de Sneeuwman tot leven. Sneeuwman wil eerst het huis van binnen bekijken, want hij heeft dit nog nooit gezien. Hij neemt James mee naar zijn land, helemaal in het Noorden. Tot hier loopt het verhaal parallel met het prentenboek. Vanaf nu beleven we  een nieuw avontuur. In het Noorden komen alle sneeuwmannen samen op kerstavond. Er is één groot feest, waarbij ook de kerstman arriveert met zijn slee vol pakjes. James voelt zich bijzonder gelukkig wanneer hij ondergedompeld wordt in de magische kleuren van het noorderlicht. En hij stottert niet meer! Terug op de boerderij dansen Sneeuwman en James er vrolijk op los. Oma kijkt verbaasd toe en Sneeuwman neemt haar mee op een onvergetelijke rit door de lucht. De volgende morgen, op kerstdag, ziet James verrukt de vele pakjes die de kerstman gebracht heeft. Hij holt dolblij naar de Sneeuwman, maar dan blijkt dat deze gesmolten is.  

Dit verhaal sluit mooi aan bij het originele prentenboek. Het is poëtisch verteld met veel aandacht voor details. Soms komt de uitgesponnen vertelstijl net iets te langdradig over. De lay-out is heel verzorgd met een groot lettertype en met prachtige illustraties van James en de Sneeuwman. Op het einde van het boek tref je info over beide auteurs en leuke weetjes over Kersttradities in de wereld. De info “ hoe je een sneeuwman maakt” is er net iets teveel aan.