4+ | 2009
De Vier Windstreken
ISBN 978 90 5116 090 1
FICTIE , 29 p. , €13.95
gebonden , prentenboek
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Het verdwenen kuikentje

Valeri Gorbachev (auteur) Valeri Gorbachev (illustrator)

Mama Kloek hangt samen met haar kuikens de was op. Mevrouw Eend komt langs en die stelt vast dat één van de kuikentjes verdwenen is. In plaats van zeven kuikens zien ze er maar zes. En dan begint de zoektocht. Alle dieren worden gealarmeerd en elk plekje op de boerderij wordt onderzocht. Uiteindelijk komt de politie en een rechercheur onderzoekt elk spoor en ondervraagt iedereen. Maar het kuikentje blijft onvindbaar. Zelfs met de hulp van de brandweer en een helikopter blijft het zoek. Uiteindelijk vindt mevrouw Eend het kuikentje terug, in de wasmand.
De opbouw van het verhaal is best spannend; er komen steeds meer figuren in het verhaal naarmate de zoektocht zich uitbreidt. Die figuren zijn aangeklede dieren die door hun kledij en hun gedragingen wel heel erg op mensen lijken. Grappig natuurlijk zo'n zoekactie naar één klein kuikentje. De afloop is wat voorspelbaar, al bevat de allerlaatste prent toch nog een verrassing.
De makkelijk leesbare prenten en de herhalingen in de tekst - "Hier is hij niet" en "Waar ben je toch, klein kuikentje?" - maken er een leuk voorleesverhaal van. Je kan ook samen met de kleuters 'kuikens tellen'!

Bart Medaer
Boerderijen | Verdwijningen | Kippen
origineel: The Missing Chick (Engels) - jeroen Stam (vertaler)