Het Van Gogh-mysterie

Een twaalfjarige jongen zit in zijn eentje in Washington in de National Gallery of Art. Hij heeft geen idee hoe hij heet, waarom hij daar zit of waar hij van houdt … Over kunst heeft hij daarentegen alles perfect onthouden. Hij komt terecht bij Mary en haar tienjarige dochter Camille. De twee kinderen komen in een hels avontuur terecht en worden uit alle hoeken belaagd. Maar waarom? En zullen ze erin slagen uit handen te blijven van hun belagers?

Dit boek neemt je in een rotvaart mee langs tientallen personages en verveelt geen seconde. Actiescènes worden krachtig opgebouwd en je zit als lezer vaak op het puntje van je stoel: “Het was een donker steegje naast de stoep. Een perfecte plek voor een overval. Cash legde haar vinger op de trekker van het pistool. Ze was een goede schutter en miste nooit. De jongen had geen schijn van kans. Cash liep om de witte auto heen en richtte het pistool op de jongen, klaar om te vuren.” De beschrijvingen in het boek vervelen nooit en spelen een belangrijke rol in het opbouwen van de spanning: “De lampen en de balken wierpen diepe schaduwen door de ruimte. Het enige geluid was het gezoem van een sierlijke gietijzeren radiator aan de linkerkant van de ruimte.

Het boek combineert het verhaal met QR-codes die de lezer leiden naar een online weergave van de kunstwerken die vermeld worden in het boek. De geïnteresseerde lezer vindt er ook nog wat achtergrondinformatie bij het werk of de kunstenaar. Op zich een leuk idee en de huidige smartphonegeneratie kan dat vermoedelijk wel smaken. Is lezen echter niet even weg zijn van alle moderne, om aandacht smekende technologie? En haalt die smartphone de lezer niet uit zijn leesroes?

Die kanttekening is echter ondergeschikt aan het leesplezier dat je ervaart bij dit boek. Het boek is opgebouwd uit korte passages die aan het begin telkens dagboekgewijs schetsen waar en wanneer de komende scène zal plaatsvinden. Het boek valt nooit stil en neemt je mee als zat je op de eerste rij in een stevige actiefilm.

Het boek is het geslaagde eerste deel van de serie Kunstbende en geeft meteen veel zin om een volgend boek uit de reeks te lezen.