Het stoere zelfmaakboek voor jongens

(en meisjes)

Eerder verscheen 'Het Grote Zelfmaakboek voor meisjes'. Nu ligt de uitvoering voor jongens in de handel. Paniek is overbodig, want ook meisjes mogen het boek lezen en gebruiken ...
Als je het boek doorbladert, word je wat overdonderd door het enorme aanbod aan ideeën. Het zijn niet zomaar ideeën die je al zo vaak gezien hebt of waarvan je het gevoel hebt: dit hebben we al allemaal gezien en gedaan ... Het is een frisse wind die waait in dit boek, met soms een knipoog naar wat kattenkwaad. Lijkt het je niet leuk om een snoepschieter te maken en te mikken op de mond van je vriendje?
De knutselwerkjes zijn dus erg gevarieerd en kunnen zowel voor binnen als buiten dienen. Er zijn werkjes voor het rustigere type, zoals het zelf kweken van vlinders of het creëren van een eigen insectenlab, maar er is ook aan de wat meer technisch aangelegde kinderen gedacht. Je leert er hoe je stroom uit citroenen kan halen, hoe je zelf een verkeerslicht maakt, kaarsen gie in de zandbak, en nog veel meer.
De knutsels zijn ingedeeld in vier grote thema’s: aarde, lucht, water en vuur. De benodigde materialen zijn meestal gewone huis-, tuin- en keukendingen, dus erg veel moeite moet je er niet voor doen. Qua haalbaarheid zit het ook goed. De moeilijkheidsgraad valt over het algemeen erg goed mee en je krijgt een goede werkomschrijving, met zelfs een geschatte tijdsduur. Elk knutselproject zou door de auteurs en hun eigen kinderen getest zijn. Ter aanvulling vind je nog tips over veiligheid of eventuele alternatieve materialen.
Qua bladspiegel oogt dit boek zeer goed: duidelijke foto’s en een consequente structuur op elk blad. Dit is zeer overzichtelijk en maakt het geheel ook aantrekkelijk. Na de inleiding krijg je een overzicht van de materialen die in het boek gebruikt worden, waar je ze vindt en tips om ze correct te gebruiken. De inhoudsopgave is uitgebreid: er is niet alleen de titel van het hoofdstuk, maar ook een korte toelichting ervan; zo weet je meteen waar het over gaat en vind je alles snel terug.
Na het doorbladeren van dit boek hoop je dat het snel weekend of vakantie is, zodat je meteen aan de slag kan gaan!