Het spookt in dit huis

Een meisje verwelkomt ons in haar grote maar oude huis. Ze heeft opgevangen dat er spoken zouden leven in haar huis. Daarom vraagt ze jouw hulp om mee op zoek te gaan naar die spoken want zij heeft er nog eentje ontmoet …

Oliver Jeffers vertelt met woorden en beelden dit grappig verhaaltje. Hij maakt gebruik van collages: hij combineert foto’s van een oude statige huizen en eigen tekeningen. Alle beelden worden weergegeven in grijstinten behalve het meisje zelf. Dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Omdat de gebruikte foto’s duidelijk al wat leeftijd hebben, lijk je telkens bij het omslaan van een pagina het stof te doen opwaaien. Door de melkachtige bladzijden die tussen bladen zitten, wordt dat effect versterkt. Voor een schijnbaar eenvoudig verhaaltje is er goed nagedacht over elk detail.

De beperkte tekst is gedrukt in een vrij groot lettertype. De font is duidelijk maar heeft tegelijk ook iets spookachtigs. Wederom: de sfeerschepping zit ontzettend goed dankzij de uitgekiende details. Door de tekst tot de essentie te herleiden blijft er voldoende ruimte vrij om de beelden mee te laten spreken.

Voor de jonge lezertjes is dit boek net spannend genoeg. Spanning wordt trouwens meteen gecounterd met een grappige – visuele – noot. Dat houdt de luchtigheid erin.

Genoeg verteld over het boek! Nu is het tijd dat jij het vastneemt en start met helpen zoeken. Veel plezier!

Tip: Je vindt nog extra spelletjes die bij het boek horen via deze link. Let wel, die worden in het Engels uitgelegd.