Het spook van de spoorzone

Dit boek is een initiatief van Stichting Buitenste Boven in Delft. Deze stichting ontwikkelt een lesprogramma voor Delftse basisscholen. In Delft werden ingrijpende bouwwerkzaamheden ondernomen in de spooorzone. Dit bracht heel wat veranderingen met zich mee.  Er wordt al jaren gewerkt om de enorme tunnel te graven die de treinen onder de grond moet voeren. Dit graven zorgt er echter voor dat een oud en gevaarlijk wezen ontwaakt. In Delft was overal water aanwezig. Toen de eerste boeren hun huizen bouwden, gingen ze zich hoog en droog vestigen, ver van water. Water haalden ze uit putten die ze zelf groeven. Ze lieten de watergeesten met rust. Naarmate de mensen anders gingen leven, geloofden ze niet meer in de watergeesten. De waterwezens verloren hun kracht en zakten weg in een diepe slaap. Door de graafwerken werden de watergeesten wakker geschud. Ze zochten een weg omhoog, ...
De streek kent heel wat legendes over waternimfen. Arne en z'n vriendin Fleur zijn op zoek naar foto's van het oude stadsdeel. Ze vinden toevallig een gouden beeldje dat een vrouwenfiguur voorstelt. Arne vraagt zich af wat het beeldje voorstelt en gaat op zoek via historische sites. Hij doet dit in z'n eentje, wat niet zonder gevaar is. Hij ontmoet een vreemde oude man, Gustos. Arne denkt dat deze man er meer over weet, maar Gustos geeft niet veel geheimen prijs. Met het beeldje komt Arne in een mysterieuze wereld vol magie terecht. Deuren openen zich, hij ziet dingen die anderen niet zien, ... Stilaan wordt alles duidelijk. Het beeldje blijkt een handvat te zijn van een wichelroede die de stad moet behoeden voor de wraak van de watergodin.
Heden en verleden vloeien voortdurend door elkaar in dit boek. Voor kinderen is dit, denk ik, moeilijk om te volgen. Af en toe is er een hoofdstuk in cursief gedrukt. Hier wordt de geschiedenis van de watergeesten verteld. De werkzaamheden werden wel degelijk uitgevoerd in Delft. De technische uitleg hierover werd tussendoor vermeld. Het blijft begrijpelijk. Vermits het de bedoeling is een historische verklaring te geven, is het boek meer dan een verhaal. Ik vermoed dat dit onderwerp geen breed publiek kan bekoren.