Het spel is uit

Dit is het tweede boek over Nebo, een doodgewone jongen met een hele rijke fantasie. Net zoals in het eerste boek merkt Nebo als eerste op dat er eigenaardige dingen gebeuren in zijn omgeving. Er verschijnen onder andere geschilderde grijze kruisen. Betekent dat dat de Bende van het kruis terug is? Daarnaast beginnen vrienden nors te reageren en lijken zichzelf niet te zijn. Nebo vermoedt dat de invloed van een nieuw game hiervoor iets tussen zit. Wat hebben al die eigenaardigheden met elkaar te maken? Speurneus Nebo blijft niet bij de pakken zitten en gaat op onderzoek uit. Met gevaar voor eigen leven!

Dit is een eenvoudig avontuurlijk verhaal met onderliggende boodschap dat een jeugdig publiek vermoedelijk wel zal waarderen. De boodschap, 'het gevaar van games en de invloed die het kan hebben op wie je bent', ligt er vingerdik op. Het grote lettertype maakt het toegankelijk voor een breed publiek. De illustraties hebben niet echt een meerwaarde, maar storen niet. 

Ik heb het eerste verhaal niet gelezen maar dit boek kan los gelezen worden van het eerste. Er wordt vaak verwezen naar het eerste deel. Misschien iets te vaak, ik heb het gevoel dat ik twee verhalen in één keer heb gelezen. Dat verklaart misschien ook het verwarrende gevoel waar ik tijdens het lezen mee worstelde. Je voelt dat er geprobeerd is om het verhaal spannend maar niet te ingewikkeld te maken. Maar door de vele flashbacks krijg je een heleboel extra informatie op je bord. En dat maakt het niet bepaald gemakkelijk voor jeugdige lezers. Voor diegene die het eerste verhaal gelezen hebben, dan misschien ook eerder vervelend. 

Nebo wordt op de achterflap geschetst als een dromer, een gevoelige jongen. Die sensitiviteit voelde ik niet tijdens het lezen. 

Al bij al een gewoon boek, met fantasie en spanning, maar ook gemiste kansen.