Het schrijvertje

En andere versjes

Dit is een bundeling van drie eerder verschenen boeken: ‘Van Ansjovis tot Zwijntje’, ‘Koekjes!’, en ‘Spin op sokken’, aangevuld met één nieuw gedicht ‘Het tekenaartje’.
Zoals de titel laat vermoeden, bestaat deel 1 uit 26 dierengedichten. Heel uiteenlopend qua stijl, moeilijkheidsgraad, rijm, ritme en inhoud. Soms niet meer dan de geweldige vondst Q-kele-Q in de vorm van een parmantige haan. Dan weer een eindeloze alliteratie waarin “(…) een zwakke, zieltogende zwaan zwom zigzag over de zilte zee (…)”. Soms ook dingen waar geen kind iets van snapt: “(…) haar vrijheid is niet door het raam, maar domweg zonder mij.” Niet altijd even makkelijk dus, maar stuk voor stuk pareltjes, dat wel. Omwille van het spelen met taal, of de humor, of de filosofische gedachte.
‘Koekjes!’ is een charmant en eenvoudiger verhaal op rijm over acht koekjes die één voor één uit de koekjestrommel verdwijnen. Volgens Diederik is een steeds groter wordende horde van kabouters, brandweermannen, agenten etc. hier verantwoordelijk voor. Noch zijn moeder, noch de lezer is geneigd Diederik te geloven. Tot er aan het eind van het verhaal wordt aangebeld ...
Ook in ‘Spin op sokken’ duiken er vaak getallen op in de gedichten. Heel prominent in “1-, 2-tal 3-lingen 4-'t, 5- en 6-tig (…)” of minder in het prachtige gesprek van een zevenjarig meisje met haar zeventigjarige opa over de dood.
Nu pas over Sieb Posthuma spreken, is hem oneer aandoen, want zijn schitterende illustraties verdienen evenveel lof als de teksten van Ted van Lieshout. Een tekst en lijst van prijzen achteraan zet trouwens het indrukwekkende palmares van beide heren in de verf.
Hoewel deze bundel ontzettend veel waar voor weinig geld biedt, in een zeer verzorgde uitgave met linnen band dan nog, begrijp ik toch niet helemaal waarom de uitgever deze drie zeer verschillende dichtbundels heeft samengebracht.