Het schitterende samen boek

In dit prachtig geïllustreerde boek viert auteur en illustrator Yuval Zommer hoe mens, dier en natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. In zestig hoofdstukken vinden we een schat aan informatie terug. We leren over de speciale strepen van de zebra, de sterke band van de olifantenvrouwtjes en de longen van de aarde. We komen te weten hoe koeien slapen en dat mestkevers hun eitjes in een bolletje poep leggen. Van de lucht die we inademen tot het eten dat we krijgen, alles heeft tot in het diepst van ons wezen te maken met onze band met de natuur. Het besef daarvan kan niet vroeg genoeg beginnen. Dit boek helpt je daarbij.

De kleurrijke, sierlijke illustraties van Zommer maken het erg leuk om het boek te doorbladeren. Op elke pagina valt er heel wat te ontdekken. De weelderige tekeningen lijken alom aanwezig en zitten vol mooi uitgewerkte details. Je geraakt bijna niet uitgekeken. Elke dubbelpagina beslaat een nieuw 'samen' hoofdstuk. Je kan het boek dus gewoon openslaan en even kijken waar je zin in hebt. We vinden telkens vier tot zes weetjes die je onder één gemeenschappelijk thema kan klasseren. Zommer houdt het bondig en beperkt zich tot maximum twee zinnen per weetje. 

Het is super belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Daarom krijgen de jonge lezers helemaal achterin het boek nog wat tips om de natuur te helpen. De paddenput was nieuw voor mij! In de tekeningen zit ook een zoektocht verwerkt. De kleine voetafdrukjes, die moet je vinden. Misschien niet meer zo interessant voor de oudere lezers, maar altijd fijn om ook de kleintjes mee te krijgen. Een verklarende woordenlijst legt de zes moeilijke woorden die in het boek voorkwamen even voor je uit. 

Yuval Zommer schreef eerder al een hele reeks prentenboeken. Hij illustreerde ze allemaal zelf in zijn eigen wondermooie stijl. Als Het schitterende samen boek in de smaak valt, check dan zeker ook eens het buitengewone beesten boek, het zinderende zeeboek, het vrolijke vogelboek, het briljante bloemenboek en het bijzonder beestjes boek

Een schitterend boek voor elke natuurliefhebber, klein en groot. Want zoals Yuval Zommer zelf zegt: 'We horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal...'