5+ | 2014
Leopold
ISBN 978-90-258-6499-6
FICTIE , 108 p. , €17.99
gebonden
Vind dit boek in je bibliotheek!
waar in de bibliotheek
Lijst boekhandels
tweedehands boeken

Het rijmt

Veel versjes & liedjes 1984 - 2014
Ted van Lieshout (auteur) Ted van Lieshout (illustrator)

In dit boek rijmt alles. Het is dan ook een bundeling van al het werk van Ted van Lieshout sinds 1984. Deze schrijver schreef, versjes, liedjes en zelfs prentenboeken en theaterteksten op rijm. Al het werk dat op zichzelf kan staan is in de boek gegroepeerd.
Op zich is dit boek dus een schat die al het talent van deze beroemde Nederlandse dichter bevat. Anderzijds verliezen veel liedjesteksten aan charme zonder hun melodie, verliezen prentenboeken aan charme zonder de oorspronkelijke prenten en kunnen de theaterteksten niet zonder hun context. Een selectie aan mooie gedichten zou een mooiere hulde hebben gebracht aan de poëzie die Ted van Lieshout ooit heeft geschreven.
De stijl van Ted van Lieshout blijft zeer herkenbaar doorheen het boek. De cadans in de gedichten zit steeds goed en de rijm komt zeer spontaan over. Aan een pedagogische benadering voor deze doelgroep, kinderen onder de tien jaar, heeft deze schrijver geen boodschap. Het taalgebruik is vaak brutaal. De toon wordt hiervoor meteen gezet in de eerste illustratie, een foto waarop een meisje in en lief kort wit jurkje haar achterwerk aanraakt.
Hoewel de illustraties aansluiten bij de tekst, zorgt de verscheidenheid hierin er ook voor dat het boek rommelig overkomt. Het boek bevat foto’s en tekeningen in verschillende stijlen. Er zijn tekeningen die heel concreet zijn, anderen zijn wat abstract. Sommige tekeningen zijn ludiek, anderen zwaarmoedig. Een lijn in de vormgeving ontbreekt.
Wel leuk is dat er achteraan een index is opgenomen. Hier kan je terugvinden in welk boek de rijmende werken eerder verschenen. Bij niet eerder in een boek gepubliceerd werk vinden we het jaartal 2014. Het is leuk om een beeld te vormen van eerdere boeken van deze schrijver.
Met een mooiere lay-out en een kritische selectie was dit boek zeker en vast nog meer waard geweest.

Tinne Geuens
Gedichten