Het orakel Yoda

Een origami Yoda-boek

Dennis, de loser van de klas, weet met zijn origami-vingerpop de aandacht te trekken van al zijn klasgenoten. Wanneer hij zijn Origami Yoda boven haalt gebeurt er iets geks. De nogal saaie Dennis transformeert dan in een intelligente knaap die erin slaagt moeilijke problemen op te lossen. Of is het Origami Yoda, de papieren vingerpop, die deze wijsheid in pacht heeft?
Bestaat deze Origami Yoda echt? Dat is de vraag die Tommy bezig houdt. Tommy twijfelt aan de echtheid van Origami Yoda. Toch heeft hij hem, onder lichte dwang van andere klasgenoten, een zeer persoonlijke vraag gesteld. En daarom is het van belang te achterhalen of hij Origami Yoda moet geloven. Tommy besluit om op onderzoek te gaan en bundelt alle verhalen van klasgenoten die de hulp van Origami Yoda gehad hebben, in dit boek. Zal het hem helpen een beslissing te nemen? Zal hij de raad van Origami Yoda opvolgen of niet?
Dit boek is echt op maat van de jonge lezer geschreven. Het taalgebruik, het thema, de humor die in het verhaal vervat zit, de prenten, alles sluit aan bij de leefwereld van een tiener. Dankzij de korte hoofdstukken met niet al te veel tekst laatt het boek zich vlot lezen. Ook een kind dat niet gebeten is door de leesmicrobe zal dit boek wel even openslaan. En, misschien zelfs tot het einde uitlezen. Achteraan en op een losse bladwijzer staat hoe je zelf een Origami Yoda kan maken. En je krijgt ook verwijzingen naar internetsites waar je andere yoda’s terugvindt. Een leuk extraatje.
De auteur slaagt er in je op sleeptouw te nemen. Je betrapt jezelf erop dat je twijfelt over de echtheid van Yoda, net zoals het hoofdpersonage. Ook al weet je dat een papieren Yoda niet kan praten, toch wil je weten wat Tommy gaat doen: gelooft hij Dennis? Of zal hij de ongelovige Harold op zijn woord nemen?
In dit vrolijke en luchtige verhaal zit ook een meer pedagogische verhaallijn: durft Tommy vriendschap te sluiten met Dennis, de jongen die iedereen een loser vindt, maar die hij stiekem toch wel leuk is beginnen vinden? Of durft hij niet op te komen voor zichzelf, en verschuilt hij zich achter Harold, de ongelovige, stoere macho van de klas?