Het onmogelijke leven

Dit boek gaat over het leven van drie zestienjarige jongeren, Mira, Jeremy en Sebby. Alle drie hebben ze het moeilijk en worstelen ze met hun identiteit en/of karakter. Mira is herstellende van een depressie en werd daarvoor een tijdje opgenomen. Ze kampt ook met een minderwaardigheidscomplex, grotendeels veroorzaakt door haar grote zus. Die voldoet immers aan het ideaalbeeld van haar ouders: ze ziet er perfect uit, is intelligent, studeert aan de universiteit en huppelt door het leven. De moeder van Mira toont weinig begrip en wijt de depressie van Mira aan de slechte eetgewoontes en het teveel aan suikers. Mira begint het nieuwe schooljaar in een andere school. Een schone lei, volgens haar ouders. Ze doet de belofte dat ze zich vanaf nu zal gedragen als een normale puber.
Tijdens haar verblijf in de instelling ontmoette ze Sebby, met wie het al vlug klikt. Sebby is homoseksueel, woont bij een pleeggezin en is eigenlijk ernstig op de dool. Zijn pleegmoeder kan de geaardheid van Sebby niet aanvaarden en stoot hem af. Hij rebelleert op alle vlakken en komt daardoor ook geregeld in de problemen. Hij gaat niet naar dezelfde school, maar op zich maakt dat niet veel uit, want hij probeert zoveel mogelijk bij Mira te zijn.
Ten slotte heb je nog Jeremy, een stille en teruggetrokken jongen. Hij was het slachtoffer van ernstige pesterijen op school en maakt na maanden zijn comeback in de school. Ook Jeremy worstelt met problemen: hij voelt zich meer en meer aangetrokken tot Sebby en probeert dat een plaats te geven. Jeremy heeft gelukkig wel een goede relatie met zijn vader en diens partner (ook een man).
Op een dag ontmoeten deze drie tieners elkaar en sinds die dag veranderen hun levens aanzienlijk. Jeremy richt een kunstclub op en Mira en Sebby doen graag mee. Gaandeweg zie je tussen hen vriendschap en meer ontstaan en krijg je meer en meer zicht op hun problemen en levens. Voor Jeremy zijn zijn nieuwe vrienden een houvast ondanks het feit dat hij beseft dat die twee een unieke relatie hebben en al heel wat beschadigingen hebben opgelopen. Bij Jeremy leeft de voortdurende angst dat de relatie met zijn vrienden niet zal blijven duren.
Tussen Mira en Sebby bestaat er een bijzondere band. Ze lijken wel in een andere wereld te leven, vol met magische rituelen, geheime ontmoetingen en roadtrips. Het is wel meteen duidelijk dat die twee elkaar gevonden en nodig hebben. Dat maakt het voor Jeremy niet gemakkelijker.
Deze debuutroman heeft je meteen in zijn greep. Het gaat over veel meer dan ontluikende liefde en vriendschap. Ook thema’s als pesten, anders zijn, homoseksualiteit, drugs en depressie komen aan bod. Gaandeweg ontrollen de personages zich en geven ze zich meer en meer bloot. Als lezer heb je veel begrip voor hen en kan je je probleemloos inleven in hun gevoelens en emoties. Je ziet hoe ze worstelen om hun onmogelijke leven draaglijker te maken en je begrijpt hun handelingen.
De korte hoofdstukken lezen vlot en wisselen elkaar af met een verschillend perspectief. Mira vertelt in het zij-perspectief, Jeremy in de ik-vorm en Sebby’s verhaal wordt door een derde verteld. In het begin is dat wat wennen, maar het geeft het boek net dat tikkeltje meer. De auteur is er erg goed in geslaagd om de verschillende personages uit te werken. Ondanks het zware thema is er voldoende ruimte voor humor.
Een stevig debuut, met een open einde!