Het meisje met de vlechtjes

Wilma Geldhof schreef binnen dit genre eerder al “Elke dag een druppel gif”, een historische roman over een overtuigd NSB-kind. Ze won hiervoor de Thea Beckmanprijs 2015.

In dit boek wordt het verhaal van Freddie Overstegen vertelt. Met dit boek – gebaseerd op waargebeurde feiten - krijg je een meer filmische versie van Freddie haar aangrijpende verhaal kennen.

Freddie is vijftien in 1941. Hun moeder helpt vanuit de communistische partij al enkele jaren Joden onderduiken die gevlucht zijn uit het Hitler-Duitsland. Freddie en haar zus weten dus waar het over gaat wanneer ze gevraagd worden om deel uit te maken van het gewapend verzet. Freddie schommelt tijdens het uitvoeren van verschillende acties steeds tussen durf, twijfel, trots en angst. Wie kan ze nog vertrouwen in het bezette Nederland?

De dilemma's waar Freddie mee in aanraking komt, worden steeds duidelijk beschreven. Door de rol van haar vriendje Peter die haar acties niet ondersteunt, blijft Freddie zichzelf steeds in vraag stellen. Hierdoor wordt duidelijk met welke gevoelens ze steeds blijft worstelen.

Een heel geloofwaardig en rauw boek over een donkere periode uit de geschiedenis. Zeker een aanrader voor jongvolwassenen die hier meer over te weten willen komen.