Het meisje dat op een olifant ontsnapte

Sommige mensen hebben te veel, anderen hebben haast niets, en daar is de jonge Chaya het niet mee eens. Daarom vindt ze het heel normaal dat ze zelf een beetje van die ongelijk verdeelde rijkdom weghaalt bij wie er te veel heeft om wie tekort komt uit de nood te helpen. Eén van haar tochten loopt echter fout af. Na het stelen van de juwelen van de koningin wordt ze door de bewakers van het hof betrapt en is ze genoodzaakt te vluchten. Dat doet ze vol vertrouwen op de rug van de olifant van de koning. Bij haar vlucht betrekt ze twee leeftijdsgenoten. Er is haar vriend Neel, een jonge leerling-meubelmaker die onterecht beschuldigd wordt van de roof op de juwelen. Neel kent Chaya sinds ze heel jong waren. Tussen hen bestaat er een trouwe band, en ze begrijpen elkaar met weinig woorden. Daarnaast is er ook Nour, de dochter van een rijke koopman, die als bij toeval verwikkeld raakt in het avontuur. Haar rol biedt tegengewicht. De vragen die ze heeft door gebrek aan ervaring met het leven in de jungle en het leven als niet-rijke zorgen voor verduidelijking. Met z’n drieën dringen ze de diepe jungle in en proberen ze te ontsnappen aan de achtervolging door de soldaten van de koning. Op wonderbaarlijke, haast vanzelfsprekende wijze trotseren ze elk gevaar in de wildernis om dan omsingeld te worden door een afgescheurde groep van hun eigen bevolking. Zo raken ze betrokken in de revolutie die er heerst. Maar ook daar hebben ze een kinderlijke oplossing voor en volgt er een verrassende ontknoping.

Het verhaal speelt zich af in Sri Lanka, het thuisland van de auteur. Af en toe slaagt ze erin de sfeer van het land weer te geven. De cover ziet er kleurrijk uit, de illustraties die zich herhalen aan het begin van elk hoofdstuk omringen het blad en proberen ook een beeld van de vegetatie weer te geven. In tegenstelling tot dezelfde soort illustraties in andere boeken waarin kinderen zich een weg doorheen de wildernis banen, zien ze er hier vlak en grijs uit. 

‘Het meisje dat op een olifant ontsnapte’ is vooral een snel verhaal, verdeeld in 48 korte hoofdstukken, waarin een grote hoeveelheid aan avonturen elkaar in een razendsnel tempo opvolgen. Te snel om diepgang te bereiken maar wellicht wel snel en avontuurlijk genoeg om jonge lezers spanning en motivatie tot doorlezen te bieden.