Het meisje dat kon vliegen

De dorpsbewoners voorspelden het al. Dit meisje, het dochtertje dat het brave echtpaar Mc Cloud na 25 jaar huwelijk kreeg, was voorbestemd om anders te zijn dan de anderen. En ja, ze hadden het bij het rechte eind! Vrij snel ontdekken Victoria’s ouders dat hun kind kan vliegen. Hun poging om dit talent – dat ze zelf als een last beschouwen – verborgen te houden voor de buitenwereld, houdt lang stand. Maar dan komt er die ene keer waarop Victoria zich tijdens een honkbalwedstrijd op het dorpsfeest wil laten gelden en hoog door de lucht zweeft. Vanaf dan zorgt het zorgvuldig bewaakte geheim voor grote opschudding in de bescheiden familie. Tot er plots een oplossing neerdaalt uit de lucht: dokter Helling, het hoofd van een school voor kinderen met bijzondere eigenschappen, komt Victoria per helikopter uitnodigen om in te stappen in haar school.

Vanaf dan breekt er voor Victoria een spannende tijd aan. De school, een mysterieus internaat, wordt niet alleen bevolkt door kinderen met vreemde talenten. De volwassenen die er lesgeven zijn minstens even raadselachtig en hebben blijkbaar slechts één doel: de bijzondere talenten van de kinderen ontkrachten. Er volgt voor Victoria een spannende tijd. Ze ervaart niet alleen hoe het voelt om vertrouwen in mensen te verliezen, ze leert ook haar mening over anderen bijstellen.

Victoria Forester nam de tijd om zowel de personages als de omgeving waarin het gebeuren zich afspeelt levensecht te beschrijven. Zo neemt ze een aanloop naar een spannende wedloop waarin de jongeren zich afzetten tegen de heersende volwassenen, met als doel hun eigenheid te behouden. Dat ze daar niet onmiddellijk in slagen is teleurstellend, maar biedt de auteur de mogelijkheid om op weg naar een happy end nog een aantal levenslessen aan het verhaal toe te voegen.

Het duurde even eer dit verhaal, dat in Amerika tal van prijzen kreeg, vertaald werd. Wie van spannende, fantasierijke verhalen met een tikkeltje magie houdt, kan alvast uitkijken naar de vertaling van de volgende delen van deze trilogie.