Het meisje dat in een doosje wilde kruipen

Monica leidt een zalig leventje in Chili. Een leven dat danig verstoord wordt wanneer haar oma in België ernstig ziek wordt. Het hele gezin vertrekt tijdelijk naar het land van herkomst.
Tijdelijk, daar trekt Monica zich aan op. Want België, da’s maar niks. In de plaats van haar beste vriendin zit ze immers opgescheept met een norse grootmoeder die niet geïnteresseerd is in Chili. Monica telt dus verbeten af, tot ze zich realiseert dat tijdelijk misschien toch niet zo tijdelijk is … Gelukkig helpen haar sprookjesachtige verhalen over Chili haar om het leven hier te aanvaarden en slaagt ze er zelfs in haar oma te ontdooien. Het verleden heeft immers ook zo zijn geheimen.
Lief debuut waarin de auteur goed de emotionele kracht van heimwee duidt. De oude Chileense volksverhalen zijn sfeervol en tonen waarom Monica zo’n verlangen heeft naar ‘haar’ land. De langzame toenadering tussen Monica en haar grootmoeder is zeer geloofwaardig neergepend, al wist het verhaal van dit zich vaak eenzaam voelende meisje me niet echt te pakken. Misschien stond ze daarom toch te ver van mijn leven af in een land waarin ik me best thuis voel.