Het lieveheersbeestje

“Ken jij dit mooie diertje met stipjes op zijn rug? Het is het lieveheersbeestje! Ontdek wat hij graag eet, waar hij woont en hoe hoog hij kan vliegen, in dit informatieve boek vol flapjes.” De tekst op de achterflap van het boekje vat het mooi samen. Dit is een boek over hét kriebeldiertje waarvoor ik nog nooit een kind bang heb weten zijn.

Kinderen noemen het diertje weleens ‘lievebeest’, omdat ze het als vanzelf als iets lieflijks zien. In dit interactieve boek komen kleuters meer te weten over het populaire beestje. Aan de hand van zeer mooie tekeningen wordt er heel wat verduidelijkt: het uiterlijk, de overlevingsstrategie, het voedsel, de winterslaap, de voortplanting, de levenscyclus en de soorten. Als afsluiter staat er achteraan in het boek een zoekopdracht.

De informatie over het diertje wordt in duidelijke, niet al te lange zinnen verteld. Ook het lettertype is sober maar duidelijk, wat kinderen met een voorliefde voor letters kan stimuleren om zelf wat mee te lezen. Op de meeste bladzijden kan je flapjes vinden. Die maken het lezen interactief en spannend. Het lijkt me wel raadzaam om kinderen niet alleen te laten met het boekje, als je graag hebt dat de flapjes een deel van het boek blijven uitmaken, tenminste. Samen lezen en ontdekken is dus de boodschap! De illustraties blijven sober en tonen enkel de essentie. De achtergrond blijft meestal wit waardoor de tekeningen de aandacht krijgen die ze verdienen. Alhoewel ik de leeftijd van drie jaar al lang voorbij ben, heb ik genoten van dit mooie boekje.