Het laatste lied

28.637 liedjes staan er op de iPod van Viola. Daarin ligt alles, haar hele leven. Dit is de proloog van het boek. Hierop volgt het verhaal, cursief gedrukt, van de trieste koning: de waanzin van koning Filips V die al jaren duurde. Farinelli slaagt erin met zijn muziek het hart van de koning opnieuw te openen. Dit sprookje staat naast het verhaal van Viola. Zij is vijftien en dochter van een beroemde zangeres. Haar vader (een Italiaanse dirigent) liet haar moeder al vlug na haar geboorte in de steek na een knipperlichtrelatie. Viola is altijd met muziek bezig. Viola en haar vrienden, Michiel en Jana, laten elkaar elke week muziek beluisteren die hen heeft geraakt. Viola kiest muziek voor feestjes, om sporters op te peppen, bij een afscheid, ... Zo heeft ze muziek gekozen voor haar vriendin Jana die paardrijdt. Bij een wedstrijd raakt het paard in paniek en Jana komt ten val. Ze ligt in coma. Viola neemt de schuld op zich. Ze vermoedt dat het paard is opgeschrikt door de muziek. Tijdens een reis naar Sienna, de Italiaanse stad waar haar moeder optreedt, ontdekt ze de beroemde zanger Farinelli. Viola ontdekt het ontstaan van het laatste lied. Farinelli componeerde dit lied ooit, maar het geraakte nooit af. De mooiste muziek, denkt Viola, blijft misschien wel ongeschreven, zodat je er altijd naar op zoek kan gaan. Violla heeft het moeilijk.Haar gedachten worden somber. Ze eet nog weinig, slikt slaappillen en gaat volledig op in haar muziek. Geleidelijk wist ze het ene na het andere lied op haar iPod. Ze droomt: ze zijn hier met velen, muzikanten die nooit rust vinden, ze hadden nog zoveel plannen, nog zoveel te vertellen, maar toen kwam de dood. Zoals het leven uit Viola wegglipt, verdwijnt ook de inkt op de laatste bladzijden van het boek.
Achteraan in het boek vind je info over o.a. Farinelli. Ook een selectie uit de playlist van Viola vind je er terug. Er werd een nawoord geschreven over zelfbeschadigend gedrag bij jongeren: Viola is niet alleen. Je vindt gegevens over een aantal hulpcentra waar jongeren telefonisch of via chat terecht kunnen.
Je voelt het verdriet van Viola heel goed als lezer en dit gedurende het hele verhaal. Viola overloopt als het ware haar leven. Haar problemen worden steeds complexer. In het boek vind je regelmatig liedjesteksten terug, die Viola's sombere gedachten benadrukken. Als lezer wordt je meegesleept en toch blijf je als toeschouwer aan de kant staan. Je voelt je machteloos. De kracht van muziek heeft in dit boek een negatieve invloed.