Het jaar van Pablo

Kattenfanaten hebben naast een kat vaak veel kattenspullen in huis en kopen het liefst alles in de vorm van een kat. Dit boek kan zeker aan hun lijstje toegevoegd worden. Pablo de kat neemt in dit boek de rol van Wally (in Waar is Wally?) op zich. Pablo neemt de zoeker mee doorheen de maanden van het jaar waarin hij samen met andere katten feestviert, eet, vliegt, griezelt én zich verstopt tussen de andere katten. Niet alleen Pablo is zoek. Ook de vlinder, de duif, de poedel en de vis spelen verstoppertje. Aan ons om Pablo en zijn vrienden zo snel mogelijk te vinden!

Wat meteen opvalt is de overvloed aan katten in alle vormen en maten. Geen enkele bladzijde in het boek ontsnapt aan de katteninvasie, waardoor het boek vooral voor kattenliefhebbers een schot in de roos is. Het jaar van Pablo is niet alleen een zoekboek, het is ook een ode aan de twaalf maanden. December bijvoorbeeld, is een maand vol cadeaus, kerstbomen, snoepgoed en kerstverlichting. Oktober is dan weer de maand waarin alle katten hun Halloweenkostuum aantrekken. Ook de minder gekende feesten komen aan bod zoals de Gay Pride en St. Patrick’s Day. Er komen ook enkele artiesten aan bod zoals Madonna en David Bowie. Opvallend, Madonna verjaart in augustus, maar staat afgebeeld in juni. In de maand maart wordt St. Patrick’s Day geïllustreerd, maar de illustratoren gebruikten vooral in de maand april groene kleuren.   

Het zoekboek bevat weinig onderscheid tussen de voor- en achtergrond in de illustraties. Daardoor ontbreekt het diepteperspectief, maar dat is misschien net het doel van een zoekboek. Desalniettemin bevatten de illustraties leuke details en veel humor. Dat zorgt ervoor dat de tekenstijl op een anekdotische manier de verschillende maanden op een leuke manier weergeeft. Doordat niet enkel de klassieke feesten worden afgebeeld, leer je naast heel wat katten, ook heel wat nieuwe feestdagen kennen. Voor de zoeker die er maar niet genoeg van krijgt, staan op het einde van het boek nog extra zoekvragen. Bij de aankoop van het boek schenk je bovendien 50 cent aan vzw Zwerfkat in Nood II.

Dit zoekboek is een leuk hebbeding en zal ook bij kinderen zijn doel bereiken. Jammer genoeg is het zoekboek niet in groot formaat geprint, wat een zoekboek vaak nét zo leuk maakt.