In het hol van de wolf

Een beestachtige dierendetective

Deze thriller speelt zich af in de dierenwereld en is als het ware een projectie van een echt misdaadverhaal. Het verhaal is op kinderen gericht, maar het scenario lijkt sprekend op de doorsnee thriller die men op televisie kan bekijken. In de bomvolle kroeg zit inspecteur Das eenzaam aan een tafeltje, terwijl verderop twee uilen Mugito’s drinken. Das en zijn medewerker Daskat gaan op onderzoek uit wanneer ze vernemen dat Haas is vermoord. Mevrouw Haas komt hysterisch aangesneld en jammert dat ze met een heel nest hazenkindertjes alleen achterblijft. Er zijn meerdere verdachten. Wolf is de hoofdverdachte, ook het alibi van de coyote wordt onderzocht, maar uiteindelijk blijkt het een opgezet spel te zijn van het koppel Haas. Ze wilden Wolf als moordenaar treffen, zodat ze zijn hol konden inpalmen om de komende winter door te komen.
Naast het verhaal kom je ook te weten dat er strenge regels zijn voor de dieren in het bos, vooral opdat ze elkaar niet zouden opeten. De jacht op vlees is verboden en Wolf moet zich tevreden stellen met eekhoorntjesbrood of regenwormcarpaccio. Door de duidelijke link met detectives voor volwassenen maakt de jonge lezer het hele onderzoeksproces mee, startend met het afzetten van de plaats van delict. Kinderen leren hierbij nieuwe woorden zoals alibi, imperfectie, logica, rechtszaak … Er zijn veel parallellen met de volwassenenwereld, zo zijn de coyotes misdadigers en corresponderen ze met criminelen. Ook het drinken van pina blokkada lijkt op pina colada.

Deze sterke overeenkomst maakt het minder boeiend. In onze maatschappij worden kinderen in vele facetten al benaderd als kleine volwassenen.  De dieren zijn herkenbare typetjes, zoals de eenzame doodvermoeide inspecteur Das, de niet al te slimme behulpzame politieagent Daskat, de coyotes als criminele straatbende etc. Het verhaal is goed geschreven, een scenario waar vaart in zit en de situaties zijn dermate sfeervol beschreven dat je een goed beeld hebt over de omgeving. Je merkt dat de schrijfster plezier beleeft aan dit verhaal, het is doorspekt met humor. Ze typeert ook erg goed hoe de roddel snel de overhand krijgt. Haar voorbeelden van drankjes en eten zijn best ook grappig.