Het hersenhotel
Heb je altijd al willen weten hoe je hersenen nu eigenlijk werken? Als je wil uitzoeken wat je talenten zijn of hoe je je brein gezond houdt dan zit je goed met dit boek. Aan de hand van het verhaal in combinatie met informatieve stukjes tekst, kom je heel wat te weten. De auteurs Marja Baseler en Annemarie van de Brink hebben hiermee hun tweede informatieve boek af over een deel van het menselijk lichaam. Eerder brachten ze ‘Pretpark de Poepfabriek’ uit waarin je heel wat kon bijleren over de spijsvertering van hap tot plons. In ‘Het hersenhotel’ draait alles rond de werking van onze hersenen. Grote, duidelijke illustraties maken de informatie behapbaar voor kinderen, al is begeleiding door een volwassene tijdens het lezen aan te raden.
De lezers worden uitgedaagd om een familiegeheim op te lossen in het hersenhotel. Dat is het deel van het verhaal. De wetenschappelijke uitleg wordt gedrukt in een iets kleiner lettertype en heeft ook een andere kleur dan zwart. Fictie en non-fictie gaan in dit boek dus hand in hand. Om de betrokkenheid te vergroten worden er regelmatig chatberichten in groene tekstballonnen gedrukt. Het geeft je de indruk mee in de chatgroep te zitten en daardoor deel uit te maken van de familie. Als extra speuropdracht kunnen de lezers op elke bladzijde een ladder, een hond en nog wat andere dingen zoeken. Goed gezien want dat verhoogt de focus. Achteraan vind je vier tests voor jezelf: Doener of denker?, Hoe slim ben jij met je gevoel?, Hoe gebruik je jouw brein? en Ontdek je talent!. Leuk om eens uit te proberen.
Zoals daarnet al vermeld, is dit een boek waarin fictie en non-fictie naast elkaar staan. Daarom is er een duidelijk onderscheid nodig, om te weten waar het verhaal stopt en de wist-je-datjes beginnen. Achteraan in het boek staan er enkele ‘nieuwsfeiten’ en daar wordt toch wat gezondigd tegen deze voorwaarde. Heeft de vergeten dochter van Albert Einstein, Lieserl Einstein, werkelijk een zoon Paul Stein op de wereld gezet? Naar alle waarschijnlijkheid niet, maar het boek presenteert het wel als een waarheid. Verder kan de doorsnede van het hoofd op pagina 15 duidelijker: wat is nu juist de amygdala en wat de hippocampus? Ook wat de schedel betreft lijkt de tekening niet helemaal te kloppen. Een boeiend boek maar het vraagt toch om een kritisch oog tijdens het lezen.