Het grote voorleesboek voor peuters

'Het grote voorleesboek voor peuters' maakt deel uit van de Kimioboeken, een reeks die speciaal werd ontwikkeld voor peuters en hun ouders of opvoeders. De boeken worden per half jaar op leeftijd en op thema ingedeeld.
Deze verzamelbundel is bestemd voor jonge kinderen van twee tot ongeveer drie jaar. Hij bevat allerlei verhalen en versjes, geschreven en geïllustreerd door verschillende auteurs en illustratoren. Dit brengt natuurlijk stijlverschillen mee maar dat stoort niet echt en alle prenten hebben grote, duidelijke vormen afgestemd op de beoogde leeftijdsgroep. Vele van de verhalen die hier werden gebundeld, verschenen eerder als afzonderlijke publicaties.
De behandelde onderwerpen sluiten aan bij de leefwereld en de ontwikkeling van peuters. Er zijn verhaaltjes over zindelijkheid, bedtijdrituelen, taalontwikkeling, verkeer, Sinterklaas, Kerstmis, … Ietwat bevreemdend voor een Vlaams publiek is de terminologie in het laatste verhaal dat de titel kreeg ‘Naar de basisschool’. Lotte van bijna vier is te oud voor de crèche maar mag naar de basisschool.
Vernieuwing of veel spanning hoef je in deze bundel niet te verwachten. De situaties die worden beschreven zijn alle heel herkenbaar voor peuters (en op hun niveau dan soms wel weer spannend): oma die op bezoek komt, een bezoek aan de kinderboerderij, op consultatie bij de dokter. Vaak wordt ook gevraagd om doe- of zoekopdrachtjes uit te voeren.
Het boek kreeg een aantrekkelijke vormgeving  met veel kleur en een stevige band zodat het bestand is tegen een intensief gebruik. Een praktisch en bruikbaar boek zowel voor thuis als in crèches en de eerste kleuterklas.