Het grote kunstspel

Een boek + spel voor jonge kunstkenners

'Het grote kunstspel' is zoals de titel al laat vermoeden eerder een spel dan een boek. De magnetisch sluitende doos bevat een boekje met de spelregels van de vijf spelen en uitleg over de 48 verschillende schilderijen die staan afgebeeld op de speelkaarten. Na de spelregels zet het boekje eerst de verschillende kunststromingen die aan bod komen in chronologische volgorde in de kijker, van Renaissance tot Popart. Daarna volgen de thema’s waarin de speelkaarten verdeeld zijn. Het boekje sluit af met een begrippenlijst en op de achterflap kan je een inhoudsopgave vinden.
De uitleg over de schilderijen is kort en duidelijk. Telkens vind je antwoord op drie vragen: “Wie is de schilder?”, “Wat zie je op het schilderij”, “Het verhaal achter het schilderij” en daarnaast nog een kort weetje, dit alles op één bladzijde. Uiteraard staan op deze pagina ook een afbeelding van het schilderij, de titel en het corresponderende jaartal en het thema. Deze vormgeving is erg overzichtelijk. Bij enkele schilderijen wordt de lezer aangesproken om toch ook een beetje zelf mee na te denken, waardoor de betrokkenheid verhoogt.
Op elk van de speelkaarten vind je, zoals een beetje te verwachten was, een afbeelding van het schilderij, de naam van de schilder, de stroming, het thema. Om het kwartetspel moeilijker te maken, bevat elke kaart ook een 'Goeie vraag'. Het antwoord op deze vraag is in het bijhorende boekje te vinden. Om de punten te tellen van het kwartetspel en het 'Troef elkaar af'- spel te spelen vind je onderaan aan de kaart hoe beroemd een schilderij is en hoeveel het waard is, beide uitgedrukt in een bepaald aantal sterren (tot 5). Ik vind het een beetje jammer voor het laatste spel dat deze twee vaak hand in hand gaan, zodat een kaart nooit twee totaal verschillende scores bevat. Anders zou het spannender kunnen zijn.
Ik geloof wel dat de spelen een educatieve waarde hebben en het doelpubliek motiveert om iets bij te leren over kunst. Wat me verbaast, is de keuze van schilders en schilderijen. Zo ontbreken bijvoorbeeld Piccasso en Munch. Vreemd, aangezien op de voorkant van deze doos het spel wordt voorgesteld met “verzamel je eigen Rembrandt, Picasso en Van Gogh”. Anderzijds leerde ik als niet-kenner heel wat nieuwe schilders kennen, onder meer Angelica Kauffman. Als illustratie van Rembrandt Van Rijn werd er dan weer gekozen voor 'Het feestmaal van Belsazar' in plaats van voor de veel bekendere 'Nachtwacht'. Maar het mag af en toe ook eens iets anders zijn, niet?