Het grote kleine Monster

Edo gaat op reis met zijn papa. Niet zomaar een reis. Zijn papa is een jager. Hij jaagt op monsters! Edo mag voor de eerste keer mee op monsterjacht. Hij is er helemaal klaar voor. Wanneer ze in het dorp komen dat door een monster geteisterd wordt, gaat papa eerst luisteren naar de inwoners. Het blijkt om een erg groot monster te gaan. Papa beslist dat Edo daarom thuis moet blijven. Dat vindt Edo stom. Hij zal bewijzen dat hij ‘Edo de Jager’ is!

Pim Lammers die eerder al prentenboeken maakte over genderidentiteit en homoseksualiteit, waagt zich nu aan een verhaal op AVI-niveau (AVI-M4). Het zou vreemd zijn moest er in het verhaal niet een extra boodschap zitten. Deze keer gaat het om een monstertje dat niet aanvaard wordt door de ‘monstergemeenschap’ omdat hij te klein is. Edo neemt het voor hem op en bezorgt hem een nieuwe status.
Pim weet met gevoel voor humor en de nodige spanning dit verhaal te vertellen op AVI-niveau. Niet zo evident. Het is opgedeeld in twaalf hoofdstukken van gemiddeld drie bladzijden tekst. De tekst bestaat uit korte zinnen en er is voldoende witruimte gelaten. De illustraties zijn kleurrijk. Ze staan mooi in contrast met het wit van de pagina’s met tekst op. De omslagillustratie ziet er uitnodigend uit voor jonge durvers.

Het boek kan gelezen worden vanaf halfweg het tweede leerjaar of voorgelezen worden vanaf vijf jaar. Een prima boek in zijn genre.