Het grote Ketnet goochelboek

Verbaas je vrienden met fantastische trucs

Het grote Ketnet goochelboek is een leuk doe-boek voor jongeren. Het legt gemakkelijke goocheltrucs stap voor stap uit en geeft per truc ook een tip om een goede show te geven.
Het boek start overzichtelijk met een inhoudsopgave. Het is in drie grote delen verdeeld: trucs met munten en touwtjes, vingervlugge trucs en mentalisme. Het eerste deel 'kaarttrucs' lijkt wel uit de inhoudsopgave ‘weggetoverd’. Die begint eigenaardig genoeg pas met bladzijde 38. Daarna is er een dubbele pagina waarop wordt uitgelegd hoe dit boek werkt. Je kan altijd zes onderdelen vinden op elke volgende dubbele bladzijde in dit boek:
- De voorbereiding: wat moet je op voorhand doen voor een truc.
- Wat je nieuw zal leren. Men legt de nadruk op het feit dat goochelen heel veel oefening en doorzettingsvermogen vraagt.
- Sterren die de moeilijkheidsgraad aanduiden.
- Stap voor stap worden de goocheltrucs geïllustreerd en aangeleerd.
- Een extra tip, altijd handig.
- Een weetje over beroemde goochelaars en illusies.
Op pagina acht vind je een overzicht van alles wat je nodig hebt voor de verschillende trucs. Dat is gelukkig niet zo veel. Alle trucs zijn haalbaar voor iedereen, toch wat materiaal betreft.
De eerste twee trucs in het boek zijn kaarttrucs waar je niet veel voor moet kunnen. Het is de wiskunde die ons verbaast. Deze trucs zijn iets minder goed uitgewerkt. De eerste van deze twee trucs is de Abracadabra-truc. Deze houdt in dat je 21 kaarten in een bepaalde volgorde legt en volgens de richtlijnen in het boek twee keer op dezelfde manier door elkaar haalt. Op die manier kan je achterhalen welke kaart je vrijwilliger in gedachten heeft, terwijl die enkel maar de rij aanduidt waarin de kaart ligt. Jammer genoeg werkt deze truc niet altijd. Drie keer de kaarten op dezelfde manier delen lijkt wel te werken.
Ook de beschrijving van de tweede truc is voor interpretatie vatbaar, zodat die niet altijd lukt als je letterlijk doet wat er staat. Met een beetje verbeeldingskracht van een volwassene zal het echter al snel opgelost zijn.
Vanaf de derde truc in het boek is er wat meer voorbereiding en misleiding nodig. Dan start het echte ‘goochelwerk’. Dit is veel beter uitgelegd en het klopt helemaal voor zover ik heb kunnen nagaan. Er volgen nog zoveel leuke trucs dat de eerste twee snel vergeten zijn. Het boek is best een aanrader voor iedereen die graag mensen verbaast met een slimme truc.