Het grote heksenboek

Alles wat je wil weten over witte en zwarte magie, over heksen van overal en altijd

Wie heksen zegt, denkt aan mysterieuze brouwsels, puntige hoeden, folteringen en zwarte katten. Heksen roepen verschillende gevoelens en associaties op die vaak niet stroken met de geschiedenis van heksen. Met dit boek wil Kathleen Vereecken ons alles leren over wie heksen vroeger waren en wie ze nu zijn. Aan de hand van verschillende thema’s zoals de heksenjacht, wicca en het christendom slaagt Vereecken erin om op een omvattende en gedetailleerde manier heksen voor te stellen. Eén ding is zeker: na het lezen van dit boek kent de heksenwereld geen geheimen meer voor jou!

Het grote formaat en de donkerblauwe bladzijden aan het begin van het boek nemen de lezer meteen mee in de onderwereld van de hekserij. De verlichte paddenstoelen en de lichtgevende ogen van de zwarte katten in het donkere bos spreken meteen tot de verbeelding. De dertig hoofdstukken, telkens bestaande uit twee pagina’s, zijn voorzien van sprookjesachtige illustraties die ons meenemen in de wereld van heksen. Hoewel het boek vooral uit tekst bestaat, krijgen ook de illustraties een volwaardige plaats. Het is duidelijk dat de auteur en de illustrator nauw hebben samengewerkt om dit heksenboek zo veel mogelijk tot leven te wekken.

Het grote heksenboek is geschreven vanuit een historisch-kritisch perspectief. Dat betekent dat de geschiedenis van de heksen – en hoe ze bijvoorbeeld werden gefolterd – op een kritische manier wordt beschreven. De informatie in het boek is waarheidsgetrouw en is het resultaat van goed bronnenonderzoek. Wanneer de auteur verwijst naar de duivel, ontbreekt er echter enige nuance. Ze geeft aan dat de duivel ook soms Lucifer wordt genoemd, gebaseerd op de Bijbelse passage waarbij Lucifer in opstand komt tegen God en als een gevallen engel naar de hel wordt verbannen. Die redenering is niet helemaal correct. Dit verhaal is eerder gebaseerd op de joods-christelijke traditie dan op de Bijbel zelf, waar Lucifer als “Morgenster, zoon van de dageraad” wordt beschreven. Het verhaal van Lucifer die naar de hel wordt verbannen, is eerder een mondelinge traditie die zich later ontwikkelt.  

Het boek leent zich uitstekend als een encyclopedie over heksen. De auteur slaagt erin om de vooroordelen die er over heksen heersen te herkaderen en op die manier de interesse van de lezer te behouden. De grote stukken tekst zorgen ervoor dat elk thema op een genuanceerde manier wordt uitgeschreven. Tegelijkertijd kunnen de lange paragrafen een struikelblok vormen. Hoewel de auteur kiest voor gemakkelijke taal en weinig vakjargon, is de vele tekst een barrière voor wie minder leesvaardig is. Voor heksenliefhebbers daarentegen kan dit boek niet genoeg tekst bevatten.

Ben jij een échte heksenfanaat? Dan is dit boek op jouw heksenlijf geschreven!