Het grote goedemanierenboek

Een grappig boek dat aan alle jongens en meisjes uitlegt waarom ouders de hele tijd door zeuren over goede manieren en wat het belang ervan is. Met veel gevoel voor humor, uit het leven gegrepen anekdotes en amusante tekeningen, worden kinderen ingewijd in de wereld van de etiquette.

Debutant Nathalie Depoorter bracht in 2019 twee boeken uit waarvan dit er een is. Ze liet zich inspireren door haar eigen dochter. Bij opvoeden hoort ook het bijbrengen van (enkele) elementaire regels zoals tafelmanieren, met twee woorden spreken, gesprekken voeren (of onderbreken), privacy respecteren, delen voor gevorderden, … Gelukkig vat ze achteraan in het boek ook even samen wat je nu echt moet onthouden.

Op een luchtige, duidelijke en bovenal grappige manier weet Nathalie de voornaamste regeltjes te verwoorden. In zeventien hoofdstukken wordt alles netjes opgedeeld. Je voelt dat de inhoud doorleefd is. Puttend uit eigen ervaringen van haar kinderjaren en nu uit de opvoeding van haar dochter, weet ze zowel volwassenen als kinderen te boeien. Marianne van der Walle maakt het geheel af met kleurrijke illustraties met een stevige knipoog. Ook zij is een debutante, toch wat betreft het illustreren van boeken. Geboortekaartjes op maat ontwerpen doet ze al langer onder de naam ‘tantejans’.

Het boek is dus alles behalve een saaie opsomming van goede manieren. Integendeel: het leest vlot, er is veel witruimte gelaten, het lettertype wordt waar nodig op een speelse manier aangepast en de inhoud wordt helder weergegeven.

Ben je het zeuren op je koters beu? Zoek je eens een andere tekst dan ‘wafel, wafel, ellebogen van tafel’? Dan ben je toe aan dit boek.